joi, 26 iunie 2014

Comentariu la... cucuie

Am intrat într-o fază de negare, sau, mai bine-zis, de fleşcăială ideatică: nu mai aveam "cu ce " să scriu. Aşa mi-am amintit că cineva, om mare, cred, altfel nu-mi venea în gând,... a zis să tac, dacă nu am de spus ceva mai bun decât tăcerea. 
Cu înţelepciune, am lăsat blogul să  se înţelenească în ultimele săptămâni.
Estimp, am tras cu coada ochiului pe la alţii, sărind din blog în blog,  (de pe blogroll-uri) precum puricii pe câini.
Dar am ajuns cu scăfârlia numai cucuie, obţinute drept bonus pentru păcatul de a fi sesizat un pleonasm banal pe un lotus din Eghipet ( simplu.mixnet.ro)- "a-şi aduce aportul".
Şi mi-o adus din plin!
 Îndrăzneala critică mi-a venit, citind-o postare în care blogărul se lăuda că participă la  un concurs de criticat agresiv creaţiile unor confraţi. Numai că vorba dulăului din fabulă:
" Noi vrem egalitate, dar nu pentru căţei!"
M-am trezit cu o ploaie de ghiulele ( Katiuşă să fi fost?) bine  ţintite, de-am ajuns piftie!
   Adica o pledoarie de mare maestru de bară, familiarizat cu artificiile retorice:
a) captatio benevolentiae: recunoaşterea culpei, diminuarea gravităţii ei prin recurs la somităţi de pansat răni semantice ( fie străini greu de înţeles în franceza lor acum demodată,fie academicieni, precum Graur );
b) hotărârea de a nu mai comite asemenea "crime"!
c) demonstraţii de erudiţie şi aventură stilistică în averse diluviene de înecat opinientul, adică ăla desemnat prin sintagma "alde anitzei" ,care ..."fără formă n-o să poată extrage aceste idei". Şi. ca să-şi confirme ipoteza, umple textul  de pleonasme pure sau la limită stilistică, de-ţi vine s-o zbugheşti în junglă.
 Iată, la repezeală, de-o pildă (V. textul "Am comis un pleonasm "): ...să urci blogosfera în sus..., ambalată într-un ambalaj..., să fie într-o deplină consonanţă şi un acord total..., o formă mai corectă (corect NU are gr. de comparaţie- corect-incorect!)..., mai optimă-idem!..., cea mai mică greşeală...oricât de minusculă ar fi ea, ...mi-am pregătit-o în avans!
Bietul şi purul Lotus, cât s-a mai chinuit să adune atâtea "podoabe", încât să-mi ies din fire, ca şi cum nu era trasă cu fir roşu intenţia! QED!
 Flori bogate să-ţi aducă Osiris!

5 comentarii:

  1. Țin să fac câteva precizări.

    1. Cuvintele despre tăcere îi aparțin lui Pitagora.

    2. Nu m-am lăudat niciodată că particip la un concurs de critică agresivă. Din câte știu, nici n-am participat la vreunul. Este însă adevărat că am publicat recent un articol prin care mi-am manifestat susținerea față de un concurs de critică constructivă (termenul „agresivă” îți aparține) lansat de Cudi.

    3. E posibil ca „îndrăzneala” de a mă critica să-ți fi venit citind acel articol, dar pentru a elimina riscul inducerii în eroare a eventualilor tăi cititori, se cuvine să menționez că pleonasmul vede lumina tiparului într-un alt articol, în care chipurile eu organizez un concurs online pentru a promova o pastilă miraculoasă de slăbit, Lotuslim, fabricată de firma SC Lotus Mixnet SRL - care-mi poartă numele.

    4. Articolul „Am comis un pleonasm”a fost plasat la rubrica „Trolaje”, fiind scris la caterincă. Critica ta a fost binevenită dar te-am taxat pentru modul „înțepat” în care ai ales să te manifești, atât pe blogul Danei Lalici cât și la mine. Cred totuși că mi-ai pus în gură mai multe decât am scris eu acolo. De exemplu, mi-am recunoscut greșeala nu ca o scenă de debut dintr-un film hollywoodian ce se vrea cu priză la public, ci pentru că ea a fost reală și n-aveam cum s-o gestionez altfel decât prin asumare și memorare. De altfel, dacă vei căuta, vei găsi cu siguranță și altele; eu chiar mă uit în DEX cu câți de i se scriu corect anumite cuvinte, din timp în timp. De-un alt exemplu, dacă nu mi-ar fi plăcut singurul articol pe care ți l-am citit, cel despre elvețieni, probabil că nu ți-aș fi pus link.

    5. Îmi păstrez opinia că ai înțeles greșit concursul la care nu am participat dar pe care îl susțin, și oamenii din spatele lui.

    RăspundețiȘtergere
  2. N-am înteles mânia provocată de sesizarea unei banale inadvertenţe semantice la un blogăr bine uns cu alifiile meseriei şi dispus să asiste/ participe la un masacru critic (chiar necesar) prin maculatura de pe piaţa virtuală. Ce critică "constructivă" ?! Măcel trebuie!.De acord cu ecarisajul, numai să nu dea şi peste mine, că ţip; deşi o merit. Precizare la pct.1.: surprinde ascunderea unui citat sub aproximaţia "cineva, om mare" ca să se evite stilul scorţos, pretios, in acceptia lui Moliere si să dea câmp liber maliţiozităţii. Tot ce spui e adevarăt, iar excursul făcut în savantlâcurile temei despre pleonasm e chiar instructiv ( mai ales acela al lui Regner -pune tu accentul!).
    N-am inteles intenţia celor semnalate de mine la pct. c). Să fie un atac la priceperea mea lingvistică precară? Merge. Chiar ţi-ai atins scopul! Sunt bucuros ca ai avut răbdare să citeşti un articol de-al meu; în replică, eu ti-am citit mai multe, ca să văd cu cine intru în luptă. Şi mi-au plăcut. Aşa că oi mai citi.Nu la troc. Cât despre relaţia mea cu Dana, e una ceva mai veche, când m-a convins cu inteligentul ei umor (spre sarcam), cu autoironia dezarmantă, cu...Merită urmărită!
    Sunt mulţumit că te-am provocat. Aşa am şi eu o rara avis pe proprietatea mea eterică şi rămân acelaşi Alde anitzei

    RăspundețiȘtergere
  3. Da' nu m-am mâniat. Iar ultimul articol nu-i scris pe marginea pleonasmului, ci se folosește de pretextul lui, pentru a ilustra că forma, uneori, nu-i așa de importantă. Respectiv atunci când ea acoperă un fond. Pentru că așa am văzut intervenția ta precedentă, nervoasă și pe formă. Pe mine, într-un text, mă interesează mai mult ideile și mai puțin cratimele, pe care nici eu nu le stăpânesc. Poate pentru că nu sunt un blogăr veritabil, de vreme ce ultima dată când m-a uns cineva cu alifii mă aflam în compania unor minunate gheișe dintr-un vis puber.

    RăspundețiȘtergere
  4. Ma gandeam eu ca te-ai lasat pe tanjeala. Si eu am "flescaiala" aceea, greu am stors ceva in ultima luna. Cred ca a fost din cauza schimbarilor bulversante de temperatura.

    RăspundețiȘtergere
  5. Nu te preface modestă! Eşti destul de "plodoasă" in materie blogistică.

    RăspundețiȘtergere