miercuri, 14 ianuarie 2015

Le cunoașteți originea? (I)



Postez aceste informații, nu pentru că nu ar putea fi ușor găsite pe internet, ci pentru că primite fiind de mine, de la un binevoitor,mi-au rănit amorul propriu cu constatarea ca în multe din cazuri nu aveam habar de pe unde se trag. 
Ca să-mi dovedesc răutatea, față de cei care, accidental, accesați blogul, vi le împing în față... să- mi repetați deziluzia.

DE UNDE VINE EXPRESIA:
1.                            Acarul Paun . La inceputul sec. XX a avut loc o catastrofa feroviara in statia Vintileanca, de pe ruta Ploiesti-Buzau. Ancheta a ajuns la concluzia ca vinovat pentru catastrofa era acarul de statie … Ioan Paun. Adevaratii vinovati au fost scosi de sub acuzatie.
2.                            Abracadabra: Abreviarea cabalistica a cuvintelor ebraice: ab (tata), ben (fiu), Ruah a cadish (sfantul duh).
3.                            A priori. In latina: “din cele precedente”. Cand cineva pretinde ca stie acel lucru dinainte, ( a priori).
4.                            A da mâna cu cineva :Obiceiul vine din antichitate, când două persoane care se întâlneau vroiau să demonstreze că mâna nici unuia nu conține o armă.
5.                            “A-si da arama pe fata”: In evul mediu, falsificatorii monedelor de aur ori de argint le faceau din arama si le acopereau numai cu un strat subtire de aur ori argint. Dupa un timp de folosire, se rodea acea pojghita ramanand numai materialul initial, arama.
6.                            “A trai ca in sanul lui Avraam“: Expresia care inseamna” a trai fericit”, se trage de la Evanghelia lui Luca (c.XVI,v.22 si 23 ), unde se spune ca saracul Lazar a murit si a fost dus la sanul lui Avraam (in paradis).
7.                            Avocatul diavolului: Vine de la Advocatus diaboli, persoana insarcinata de biserica catolica sa cerceteze păcatele unui candidat propus la canonizare. El este in opozitie cu Advocatus Dei (avocatul Domnului), cel care aduna faptele bune ale persoanei.. 
8.                            A  se bate cu morile de vânt. Expresie care înseamnă, a se lupta cu năluci cu himere. Cunoscutul personaj al lui Cervantes, Don Quijote de la Mancha a pornit să se lupte cu nişte mori de vânt pe care, în închipuirea lui înfierbântată, le luase drept adversari.
9.                            A spune brașoave. A spune minciuni, lăudăroșenii. Expresia vine de la negustori brașoveni medievali, care își lăudau exagerat marfa.
10.                       “Banul nu are miros”: Imparatul roman Vespasian (69-79) a pus foarte multe taxe, printre ele si una asupra folosirii closetelor publice (numite si vespasiene). La ironia fiului sau Titus, care ii reprosa acest lucru, Vespasian a luat un ban i l-a dat sa-l miroasa fiului si i-a zis: “vezi nu are nici un miros”. ;)
11.                       Barbie. In sensul de foarte frumoasa, cu trasaturi perfecte. Papusa de plastic cu par blond si masuri ideale. Ideea acestei papusi i-a apartinut  lui Ruth Handler sotia fondatorului firmei Mattel, fiica acestora Barbara, care purta diminutivul Barbie. Modelul folosit a fost o papusa germana pe numele său Lili, adusa de cuplu dintr-o calatorie in Elvetia. Barbie are 30 de cm si o multime de accesorii.
12.                       ”Bătaia e ruptă din rai”. Zicală aproape universală care se regăsește la aproape toate popoarele europene. ”Bătaia e ruptă din rai”,ca și ”Dumnezeu îți dă dar nu îți bagă în traistă” sau ”Încurcate sunt căile Domnului”, nu sunt citate biblice.


“Calcaiul lui Ahile”. Orice persoana are un punct slab. Legendele grecesti povestesc ca zeita Thetis, la nasterea fiului sau Ahile, l-a imbaiat pe acesta in Styx, fluviul care despartea infernul si oferea invulnerabilitate. Dar cand l-a scaldat, zeita l-a tinut de calcai. Astfel Ahile era invulnerabil, cu o singura exceptie, calcaiul. El a fost ucis la asediul Troiei de o sageata trasa in calcai.

2 comentarii:

  1. Imi place ideea asta de a explica expresii celebre, marturisesc ca de abracadabra nu stiam. Am sa o distribui, poate ca mai gasesc si altii ceva de invatat.

    RăspundețiȘtergere
  2. Păi, tu pe toate le știi! Eu- abia la genunchiul tău stâng!

    RăspundețiȘtergere