joi, 31 mai 2012

Psihoză naţională--căpuşa

Mai ‘dinioară, îmi exprimam indignarea despre felul în care, în media se exploateză necazurile unor personalităţi cu marcante carisme, în special artişti, pentru a se împăuna cu merite necuvenite cei din preajma lor.
Invocam principii etice şi dreptul nostru de a le pastra imaginea cuvenită.
Mă dumiresc acum că dedesubturile unor asemenea eschibiţii sunt cu mult mai vinovate. Exemplific afirmaţia prin „ Cazul” Şerban Ionescu.
Am adunat o căruţă de date noi. Le-am periat, le-am simplificat, le-am redus , şi tot am rămas cu un pumn plin de certitudini.
În jurul dramei actorului, şi cu ştirea lui, s-a ţesut o escrocherie, pusă la cale de câtiva băieţi deştepti. Între ei, un medic uman, unul veterinar şi câtiva inşi implicaţi în media. Reţeta părea infailibilă: o înţepătură de căpuşă,o boală exotică, o victimă de oarecare celebritate,multă, multă publicitate şi psihoza colectivă e gata!
Intră în scenă căutarea şi recomandarea remediilor, aprovizionarea pieţii cu ele şi banul va curge.
După cortină: diagnosticul pus de un specialist implicat în „aventură” nu este BOALA LYME, ci o scleroză multiplă.
Prof. dr. Băjenaru, preşedintele comisiei care l-a evaluat pe actor şi infirmă diagnosticul de neoborelioză (boala Lyme) exclamă cu năduf : în România asistăm la un fenomen îngrijorător, „epidemia de diagnostic de neoborelioză”. Un grup de persoane…sunt angajate în a eticheta oameni cu această boală. Şi îi şi „vindecă” pe bani grei, adaug eu.
Eroina zilei- căpuşa. Piaţa- plină cu alifii şi pastile, cu injecţii, plasturi, spraiuri , brătări, zgarde. Toate miraculoase pentru efecte antilyme. Şi bani buni în teşchereau "deştepţilor”.
Aşa a fost şi cu gripa aviară, şi cu cea porcină. Şi tot baieţii „deştepţi”!
Numai noi- proştii!
Îmi pare rău că un actor de seamă şi-a jucat un ultim rol falimentar. A fost răsplătit de guvern cu 80.000 de mii de lei şi trimis la lecuit.

Un comentariu:

  1. Chiar ma bucur .Nu ca-mi trimit singur comentarii. Ma bucur ca ceea ce am scris despre psihoza capusei si despre dedesubturile "afacerii" castiga teren in opinia publica.Nu ca as fi declansat eu "reactia", ci ca am anticipat,inaintea altora, care acum se declara viteji, mecanismul unor potlogarii. Ceea ce inseamna ca sunt bun!!!

    RăspundețiȘtergere