joi, 26 decembrie 2013

Bancuri politice, pe file mucegăite

Furnizorul, DIVAN,  se jură că-mi livrează marfă aleasă,  bine învechită în rafturi cu praf şi câcăţei de şoarece. Pe unele pagini sunt lacrimi lăţite pe scris. Anonime.
 Actuale şiretlicuri  ştiinţifice ar putea recurge la probe de analiză genetică, în stare să- i identifice pe plângăcioşii la bancuri, dar nu-i de interes naţional!
Am obţinut aceste bancuri secrete, nu plângând sub ciomageală de beciuri, ca să vă aduc un desert atipic, deşi tradiţional, uşor casat de vremuri, dar cu buchet integru. Bancuri copiate de pe informări scrise cu literă de plumb chimic muiat pe limbă, agramate, dar nu lipsite de savoare.
Pentru a  le gusta pe deplin, reamintiţi-vă petrecerile unde vinul dezlega limba bancurilor, cu poanta trăită de noi, exclusiv ascuns, cu ochii în jos, mimând neatenţie şi cu presupunerea mesenilor că se  vor regasi în informările de a doua zi.
Vă recomand un decor de fundal tipic, pentru retrăirea epocii: un individ, fie muncitor, fie academician,scrie şi scrie, simulând dezacordul cu cele scrise, dar cu un rânjet dublu de multumire(  răzbunare pe cel pârât şi foşnet de părăluţe ); pe alt scaun un ofiţer, în civil citeşte, bucurându-se de captură, de poantele savuroare şi  de umilinţa delatorului,( care parcă îşi pune cenuşă în cap de răutatea celor auzite), de lacrimile vinovatului turnat,  lacrimi care cad pe foaia pe care scrie: „cine o face ca mine, ca mine o s-o păţească!”
 În acest decor vă las cu  bancurile recirculate şi poate răsuflate,dar pline de amintiri. Poate de această nostalgie, a bancurilor politice, suferă jumătate din populaţie. Aşa ar mai merge!

Introducere în temă
-Zece capitalişti din SUA  practică un joc riscant: se întrec la viteză în zece bolizi, dintre care unul n-are frâne. Şi nu ştiu care e acela…
-Zece lorzi  joacă ruleta rusească: duc la tâmplă pistoalele şi trag. Numai un pistol are glonţ pe ţeavă şi nu ştiu care…
-Zece români spun bancuri politice.  Intre ei se află şi un informator; şi nu ştiu care!
*
La colhozul românesc: Pământul este al nostru, al celor care îl muncim! Recolta-nu!
*
O profesoară le explică elevilor săi, după nişte inundaţii grave:
-De mâine ne apucăm să învăţăm înotul pe spate!
-?!?
- La următoarele inundaţii vine tov Ceausescu, cu elicopterul. Noi facem „pluta”iar cu mâinile aplaudăm cu dragoste!
*
O profesoară de muzică îi „esplică”  unei colege cum trebuie să cânte un surdo-mut melodia
 „M-am născut în România”: îşi dă cu pumnii în cap şi plânge!
*
-Aş citi, dar n-am lumină,
Aş fugi, dar n-am benzină;
Aş mânca, dar n-am mâncare,
Aş muri, n-am lumânare!
*
La o şedinţă de partid:”Zi-i,  tovarăşe, de ce taci? Pe vremea burgheziei, toţi se căcau de sus în capul nostru şi noi tăceam, de frică…Acum, avem gură!”
*
-Într-o zi cu şedinţă, Leana îi scrie soţului un bileţel : „maiestate”. El, flatat, răspunde: „ei lasăleano, nici chiar aşa”.Ea: „team întrebat dacă maie state de vizitat.”
*
-La examenul de la învăţământ politic, lectorul întreabă un cursant: „Cu cine seamănă omul nou ?”
Răspunde timid cel întrebat: „ Cu Adam şi Eva, că şi noi umblăm goi; cu Cain şi Abel , că şi noi ne omorâm între fraţi; cu Cei Trei Crai de la Răsărit, că şi noi ne-am luat după o Stea şi am ajuns într-un Grajd!”
*
-La un ospiciu, e întrebat un bolnav: „Pentru ce ai fost adus aici?
-Am vrut să fug peste graniţă!
- Dar pentru aşa ceva te trimit la închisoare, nu la nebuni.
-Da, dar eu am vrut să fug în Uniunea Sovietică!
*
-În 1968. când sovieticii cotropesc Cehoslovacia, un activist propune lui Ceauşescu să ceară Chinei ocuparea României, pentru protecţie. Văzându-i nedumerirea , îi esplică:
-Dacă trec câteva miliarde de chinezi in marş prin Uniunea Sovietică, nu mai rămâne nimic din ea şi suntem salvaţi!
*
În urma unui denunţ, un ins este condamnat la 3 ani si trei luni de închisoare pentru afirmaţia :” Ceauşescu este un mare prost!” La nedumerirea avocatului i se explică: trei luni pentru insulta adusă şefului statului şi  trei ani pentru divulgarea unui mare secret de stat!
*
- Ceauşescu face vizite de lucru. La o cantină studenţească, tinerii se plâng că-i rea mâncarea. Dă ordin să se mărească alocaţia de la 10 la 12 lei. La o puşcărie, deţinuţii se plâng şi ei că-i rea mâncarea. Dă ordin să crească alocaţia de la 5 la 50 de lei.
Bobu esplică că nu înţelege de ce  această diferenţă!?!
Eşti prost!Eu, tu, studenţi  nu vom fi, dar puşcăriaşi…   (Gură de aur avu!)
*
-Bulă,  ce-i taică-tu?
-Activist de partid!
 Dar mă-ta?
-Nici ea nu munceşte!
*
Leana primeşte titlul de” Cea mai bună agricultoare a României. Pentru performanţa că  a arat tot pământul ţării cu un singur Bou!
*
Slogane comerciale din EPOCA DE AUR

*Vreţi să cuceriţi femeia?
Folosiţi săpunul CHEIA!

*Moarte sigură cu Cobra,
Dar mai sigură cu MOBRA!

Cu motoreta CARPAŢI
Staţi în drum şi reparaţi!

*Nu fuma ţigara Kent
Că te face impotent;
Dar fumaţi ţigări Carpaţi
Şi ajungeţi mai bărbaţi!

*Sifilisul de Constanţa
Face tenul ca faianţa!

*Până şi-mpăratul Nero
Se spăla la cur cu DERO!
Notă:
 Scrieţi-mi între care  din cele trei personaje ale decorului vă regăsiţi?!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu