miercuri, 26 februarie 2014

Alea Jacta Est!

Caesar trece Rubiconul
După ce liniştise pe gali, Caesar, pe valul  admiraţiei populare, facu un gest neaşteptat-îşi întoarce legiunile spre Roma, unde Pompeiu uneltea să rămână stăpânul Romei ( după moartea celui de al III-lea triumvir, Crassus).
După un scurt popas de odihnă, generalul, le vorbeşte cu înflăcarare luptătorilor despre eroismul faptelor lor în luptă, comparativ cu trădările şi corupţia din Oraşul Etern ( şi la ei, cu vreo 2050 de ani in urmă!). Dă ordin să se treacă peste râul Rubicon, graniţa dintre Italia şi Galia şi rosteşte celebrele „Alea Jacta Est!”— adică „Zarul a fost aruncat!”*
Nu că aş găsi corespondenţe  cu personaje actuale de la noi, ci reţin doar propoziţia, care anunţă o cale fără întoarcere, potrivită trecerii  în nefiinţă  a USL.
Adevărate-s vorbele că:”nimic nu-i mai vremelnic decât ceea ce pare veşnic!”
 Ce o să spună istoria despre aceste vremi, n-am cum să aflu, dar pot să încerc nişte explicaţii proaspete, pe care le tot tescuiesc în minte.
Prevederea din programul politic al Alianţei era croit după calapodul lui Lenin de întovărăşire a proletariatului cu partide mic-burgheze( numite”tovarăşi de drum”), care erau suprimate, când nu mai erau utile!  Lecţie bine însuşită de ideologul-şef al PSD şi  aplicată ieri.
În clar, PSD nu putea concepe,ca partid mare ce este, să lase o felie aşa mare de putere, precum preşedinţia , în mâna altui tovarăş de drum. Mai ales că nu s-a schimbat Constituţia şi la alegerile din 2016, toanele unui şef de stat,  pe cinci ani,  pot dinamita premierul.
 Iar pionul principal  care va să devină rege  prin avansuri pe tabla de şah este Ponta.
Motivaţii : --premierul unei ţări se epuizează prin contactul cu marile şi micile necazuri ale unei  ţări şi România nu prea pluteşte pe ape calme. Protestele, zurbele, mânia văd în premier pe Moţocul zilnic al cărui cap să-l zmulgă. În schimb, românul vede la Cotroceni pe salvator, pe răzbunătorul celui împilat (veşnicul Cuza, care sărută lui Ion Roată tocmai obrazul scuipat de boier = baron, azi. Rolul tătucului bun şi drept  a fost jucat, cu succes de Băsescu, o vreme!)
 Ponta are sfetnici pragmatici, unşi cu toate alifiile Iadului: răspopitul său socru, scopit de alicele vânătorului Bombo, Hrebenciuc –guzganul rozaliu, generalul Izmană, Felix,  şi…şi…
 Toţi, unanim îi spun  că numai acum are şansa  să devină şef de stat – visul de aur al oricărui om politic.
 În decembrie, 2012 părea usor de realizat planul şi mai târziu, dar anul întâi de guvernare a demonstrat că şansele par nesigure în 2019.
 Ce-i în mână nu-i minciună, aşa că să nu dai vrabia de azi pe cioara de mâine! Chiar mai ieri, Crin îl asigura, deja, că nu-l desemnează pe Ponta premier în ’016! Aşa ceva nu se riscă!
Deci, de ce să mai lungească şi să nu ajungă la demnitatea supremă , încă de tânăr; apoi,  să-şi toace creiţarii adunaţi cu ciurul în isprăvi de raliuri, cu pensia prematură de şef de stat?!
PS
Chiar acum aflu despre gestul veşnicului fluture, expremierul Tăriceanu, de a înnoda USL cu zdrenţele de ieri. Temerară încercare, dar, presupun, şi fratricidă.
Nu ştiu încă amănunte. Oare n-o vrea el o lovitură de detronare în PNL, urmată de susţinerea pentru Ponta la cârma statului, contra funcţiei de premier?!
Închei , lacom să dau iama prin subînţelesurile ştirilor, că poate prind vreun fir.
UPDATE/27 II
Oho! Ce frumos peisaj politic! Fantele  Tăriceanu are poftă de caftan domnesc! I-a dat năvală în creier sângele  fanariot. În consecinţă, a dat fuguţa la vizirul pesedist, să-i pupe vârful imineilor, doar-doar îi dă îngăduinţă să pună de un nou partid liberal, cu care, prin transplant, să scoata din moartea clinică useleul. Şi să-l bată măr pe trădătorul Crin.
De-acu, trai-neneacă, cu circul!

*Legile Republicii Romane interziceau generalilor să treacă trupe peste acest râu, Rubicon, pentru a împiedica lovituri de uzurpare a puterii. Ceea ce a şi făcut Iulius Caesar.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu