vineri, 12 decembrie 2014

Invitație la clacă...


A) Pe 15 nov. vă invitam la un exercițiu amuzant: să analizați, făcând fărâme-fărâmele textul cu care am concurat la proba 12 din concursul SuperBlog.

Vă pun la dispoziție:

-textul compus;

-comentariile făcute de cititori;

-contestația depusă la cele 23 de puncte primite;și răspuns la contestație;

-răspunsul trimis organizatorului la o singură obiecție cu o greseallă semantică;

PRECIZĂRI

Transform în lege zicerea populară: „Cine plătește lăutarii comandă cântecele!”

 Așa că declar prezumptivă priceperea juriului în :

 -alcătuirea unei asemenea compoziții;

-pricepere stilistică și armonizarea ei cu tema și concursul;

-aprecierea efectelor de marketing cuprinse in textul notat;

-notarea „în orb”, adică fără ură și părtinire;

- aprecierea lucrării pe baza unui plan- barem de puncte.

(Faceți excepție de la pilda lui Iisus;„ Cel fără de păcat dintre voi să arunce cel dintâi piatra!” 
La treabă, păcătoșilor! Fără milă!)


 



 

 De la ALL: OBLOMOV și SAPTE NEBUNI, pe Strada Ficțiuni

 A XII-a  înțelepciune negustorească :   Târgul se face cu bani și nunta cu lăutari!


A pornit ca un demers de riguros marketing editorial la de-acum celebra Editura ALL.
 S-a extins rapid unde i se cuvenea locul, adică pe tărâmul lumilor imaginare, recreate, după Atotputernicul,  din cu totul alte motive și din cu totul alte  materiale de către homo fiction, adică scriitorul.
Homo acesta are și o adresă pe măsură- Strada  Ficțiunii; dar e numai  convențională, pentru că el se mută mereu în fiecare dintre noi și ne locuiește numai atât cât ne simțim bine în simbioza pe care ne-o propune.

 Între aceste întâlniri și găzduiri , el crează noi universuri, adevărate Fata Morgana după care tânjim și bolim. Un fel de „lingoare”a frumosului virtual!
„Strada Ficțiunii” a fost mai întâi un un nume de colecție, cu un logo, dar a scăpat repede de sensul comercial și a devenit metaforă și, mai ales, simbol.
Aceasta ar fi nota definitorie care n-ar trebui să ne scape pentru a distinge dimensiunea culturală a fenomenului.
Pornirea spre Strada Ficțiunii începe  din pragul ființei noastre, pe cărari, poteci,ulițe…
Care  cresc și se varsă, precum pâraiele,  în ape năvalnice.
Și se opresc în poarta școlii.
Doamna, tot mai obosită, dar și mai bucuroasă, ne scoate după un timp, iar în Strada poveștii noastre reale, care e tot mai populată, mai bogată, mai provocatoare., mai dragă, mai necesară.
 Reintrăm pe ea cu patima  cărții în toate celulele.
 Așe și acmu,  am  înțeles îndemnul din veci al înțeleptului cronicar, Miron Costin, că
„ nu este alta mai frumoasă și mai de folos în viața omului zăbavă, decât cetitul cărților!”
 Când ieșim în Strada Ficțiunii, cu pași siguri; fiecare pavelă are pe ea puzderie de furnici, adică fel de fel de semne: cuneiforme, hieroglife, litere și  alte litere, care ne fac, șirete cu ochiul spre tainele lor.
 Rând pe rând, „Viteazul în piele de tigru”, „ Ramayana”, „Odiseea”,  „Divina Comedia”, „Othello”, „Sărmanul Dionis”, devin structura de rezistență a marii noastre construcții epice, depozit pentru lumea ficțiunii literare!

Pentru orientare sistematică, mai bună, să știm că Strada Ficțiunii are cinci secțiuni ( colecții ) tematice:
                -Secțiunea CLASIC: opere ale sec.XX, ( multe netraduse încă la noi), cu actiuni surprinzătoare, care vor aduce mari satisfacții cititorilor.
               -Secțiunea CONTEMPORAN- dedicată debutanților valoroși, care au cules importante distincții pentru scrierile lor.
               -Sectiunea   BESTSELLER- consacrată cărților  cu mari succese de piață, atractive prin tematică, suspans, umor.
               -Sectiunea CRIME- va edita mari romane cu această temă; autohtone și străine, care  vă vor satisface flerul de detectivi.
                -„ Lista luiAlex.  Ștefănescu”, în care distinsul critic și istoric literar va integra cele mai de valoroase nume de scriitori români în galeria valorilor universale.

Din motive ușor de intuit, mă opresc la prima secțiune.
Aici regăsesc un roman care m-a   bulversat la prima lectură. Cumpărasem cartea, cu un leu, de la anticariat.

O traducere apărută prin 1966,  la BPT: „Oblomov”, de Goncearov.
 M-a bucurat noua traducere , apărută recent la ALL, în  „ Clasic”.
 Tema „ omului de prisos”, prefigurată în litera rusă și de Pierre Bezuhov , din „ Război și pace”, a atins dimensiunea prototipului morbid, dezarmant , care se simțea  obosit și prin aerul respirat, - Ilia Ilici Oblomov. Personajul li Gonciarov face de ani întregi un succes deosebit și într-o dramatizare românească, dar și într-un film valoros. Așa că mă pregătesc să sorb noua traducere, și să vad cum asimilez personajul față de  anii juneței. Am să încerc și o paralelă cu Remo Erdosian, din romanul „Cei sapte nebuni, al romancierului  Roberto Alrt (  apărut tot în Secțiunea Clasic.

„Strada Ficțiunii” este  o încercare editorială temerară, care sper să ostoiască setea de lectură a multor generații.
Pentru că nu are sfârșit!

Sper să se plimbe si stăpânul SUPERBLOG pe Strada Ficțiunii, dar nu la plată!

                          
                               



 B)    9 comentarii:

  1. Nu am citit Oblomov, nu am vazut nici filmul dar acum am pus cartea pe lista de priorități. Îti trimit un joc (o leapșă), m-as bucura daca ai raspunde si tu la aceste intrebari : http://ioanaspune.blogspot.ro/2014/07/cartile-mele.html
    RăspundeţiȘtergere
  2. Oblomov vroiam de mult să citesc, dar de "Cei şapte nebuni" nu ştiam. Mulţumim!
    RăspundeţiȘtergere
  3. Ei da, multe depind de traducere, dar cei de la ALL sunt oameni seriosi, asa ca sunt sigura ca este una foarte buna.
    RăspundeţiȘtergere
  4. Te voi ruga un lucru: sa faci contestatie la aceasta proba. As vrea sa aflu si eu motivele pentru care a primit nota aceea un articol caruia i-as fi dat cel putin 90 de puncte.
    RăspundeţiȘtergere
  5. Nu fi supărată: 23 de puncte înseamnă lucru mare la casa omului! Imaginează-ți ca aș fi naufragiat și că norocul îmi face un bonus de 23 x pentru salvare (ca totdeauna, x=poate fi altceva!).
    Intre mine și ALL e ceva! Nu, nu falimentul! I-am salvat anul trecut de la acest pericol!
    Mulțam că m-ai informat. Habar n-aveam și chiar voiam să joc la LOTO nota maximă!
    RăspundeţiȘtergere









    1. Daca tu mai poti glumi, voi trata si eu nota ca pe o gluma... ;)
      Nu ai cont de facebook? Pe grupul superblog sunt cateva voci care sustin, ca si mine, ca intre articolul tau si cel castigator nu ar fi "o cale-atat de lunga".
      Ștergere
    2. Fă literatură de aia bună, la care te pricepi,Cucoană, lasă nimicurile!
      Ștergere
    3. Ura! Victorie! Stați cuminți, alegerile sunt abia mâine!
      Am căzut victimă gaițelor care mai ciugulesc bobițe de pe blogul meu, cum că postarea de ici-sus era aproape de premiul I și că e musai să cer dreptate înaltei autorități juriale. Ba,cică, au scurmat revoltă și pe feisbuc. Mai dihai decât cea din diasporă, la vot!
      Așa am căzut pradă păcatului zavistiei, zisă „contestație.”
      După o săptămâna de ardere a creierelor de pe Strada (cărarea,poteca, ulița,calea, bulivarul, șoseaua, autostrada și ce mai vreți!), ziceam „Strada ficțiunii”, am primit sentința: se majorează nota de la 23 la 30!
      Motivul sporului e logic-legic: am dat înaltă considerație sponsorului, scriindu-i corect numele cu doi de l (și mari !), ALL,crescându-i deverul chiar cu 30%!
      Gata, nu mă mai las păcălit de hulpe!
      Dați și voi,acolo, vreo telegramă de mulțumire „ criirilor arse”. Bogdaprosti!
      Ștergere
    4. Si încă. Am să vă propun un exercițiu, amuzant, după examen, cu textul participant. Sper numai să mă mai primiți prin case după rușinea și deziluzia pe care vi le-am făcut.
      Ștergere
    5. CONTESTAȚIA DEPUSĂ și RĂSPUNS
      1.    

      Descriere Contestatie
      Nu sunt interesat deloc din ce pricină mi s-a amputat nota cu 77de puncte! Dar sunt extraordinar de preocupat să aflu de la membrii juriului, și să mă dumiresc, ce reprezintă cele 23- acordate. Câteva elemente, ușor, cred, de formulat ar face lumină în această dilemă. Vă mulțumesc,cu speranța că n-am creat disconfort onoranților judecători.

      Raspuns contestatie
      Bună Ioan, Înainte de toate, îți mulțumim pentru articolul înscris în concurs! Notarea textelor s-a realizat luând în calcul corectitudinea exprimării în limba română (ortografie, gramatică, punctuație), documentarea riguroasă și îmbinarea ideilor creative cu argumentele logice pentru susținerea ideii din cerință. Sunt multe detalii de stil și conținut de care am ținut cont în evaluare și dintre care putem enumera următoarele: • Neglijența în redactare/multe greșeli de scriere: - Un fel de „lingoare”a frumosului virtual! – lingoare=febră tifoidă. Care este legătura între lingoare și lectură? • Documentarea: - Referinte precum „înțeleptului cronicar, Miron Costin, „Viteazul în piele de tigru”, „ Ramayana”, „Odiseea”, „Divina Comedia”, „Othello”, „Sărmanul Dionis”nu au nicio legătură cu Editura ALL, în condiție în care v-am încurajat în textul probei să faceți o documentare riguroasă pornind de la sursele oferite. - „Strada Ficțiunii este o încercare editorială temerară” – Strada Ficțiunii nu este o încercare editorială, ci este o colecție de cărți a Editurii ALL. • În ceea ce privește argumentarea, nu am reușit să identificăm pasajele în care cărțile din Strada Ficțiunii să fie puse în legătură cu îndemnul la lectură. Acestea fiind exemplele noastre, considerăm că am evaluat corect articolul. Putem oferi un plus de 7 puncte din dorința de a răsplăti bunele intenții ale textului și de a crește încadrarea notei. Mult succes în competiție și cele mai bune gânduri!

      EXPLICATIA MEA PARTIALA  LA RĂSPUNS
      1.                   Cu scuze, n-am cerut creșterea notei la contestatie, ci clarificari. E dreptul corectorului sa noteze cum vrea, in lipsa unui barem-standard. Numai că acuza de folosire a cuv. „lingoare” ca gravă eroare lexicală, era doar o extensie stilistică, in registru arghezian, (v. bijuteria lirică „Lingoare”), spre sensurile intrate in uz:„ fantasma unei misterioase boli ce corupe ființa umană”, „suferință”, „fatalitate misterioasă”
      Deci,în această cheie semantică, banală pentru oricine se incurcă printre cărți,„ *lingoare* a frumosului virtual”, cum am scris eu, nu prea are legătură cu febra tifoidă! Îmi cer scuze că n-am folosit explicațiile de  subsol.

6 comentarii:

  1. Sunt șocată de răspunsul primit. Oameni care lucrează într-o editură nu înțeleg o metaforă ?! Asta nu e de bine... Eugen Demeterca a scris azi un articol pe blogul lui și o parte importantă a acestuia este dedicată aceluiași subiect: jurizarea de la ALL.
    Pe de altă parte știi si tu că noi toți ți-am apreciat articolul la adevărata valoare așa că nu pune la suflet. Eu abia aștept să văd ce mai scrii pentru că îmi face mare placere să te citesc.

    RăspundețiȘtergere
  2. Mereu solidară, Ioana, dar eu aștept aprecierea ta de „juristă” ,nu complezențe.Mă ajuti? Provoc discutia pentru că sunt mari nereguli, mai exact,ignoranță in actul de notare! N-aș vrea sa cazi și tu, pasionată de concursuri de acest tip, victimă unor amatori cu aere de ...

    RăspundețiȘtergere
  3. Ei, daca ai stii in editiile trecute ce de discutii au fost! Data trecuta le-a sarit tandara tuturor din cauza jurizarii celor de la Teatrul Evreiesc. Cei de la ALL si-au mai dat in petic cu jurizarea, nu sunt la prima "abatere". E greu de stiut ce vrea un juriu cand formuleaza o tema. Mie mi-au placut toate articolele tale din aceasta editie, si stilul si abordarea. Nu te supara, au fost alte jurii, de la magazine online, fara legatura cu literatura, care au apreciat mult mai bine.

    RăspundețiȘtergere
  4. Cum bine știi, am „ condamnat” retragerea ta din concurs. mă stiam protejat ! Dar nu vreau mângâiat cu vorbe, ci idei care să vă facă solidari.Că nu sunteți rudele calice ale acestor parveniti. Aveți studii, ințelegere a fenomenului și va place „lupta dreaptă.” Ar trebui să vă impuneți demnitatea, să promovați intrecerea cavalerească, nu să faceți temenele unor brânzari, pe lângă care Ghiță Ciobanul e un mare domn.Știu că vă împing nevoile la concesii. Pe mine feritu-m-a ,puțin Domnul, Dar sunteți și buni și mulți! Am răstignit lucrarea mea în piață ca să creez atitudine, nu lacrimi de compasiune. Si ca să fiu rău, știu că sunt bun!

    RăspundețiȘtergere
  5. Ah, dai prea multa importanta!
    Raspunsul pe care l-ai primit imi intareste convingerile. Auzi, "nu am reușit să identificăm pasajele în care cărțile din Strada Ficțiunii să fie puse în legătură cu îndemnul la lectură"... Pai daca intreg articolul este despre lectura si strada fictiunii, de ce trebuie sa fie neaparat un pasaj in care sa spui, ca un copil de clasa a treia, ca oamenii e musai sa citeasca din colectia strada fictiunii?
    De celelalte detalii nu ne mai legam, ca e pierdere de timp...
    Uite cam cum era Editura All candva... http://vienela.ro/paduricea-bloggerilor/

    RăspundețiȘtergere
  6. Nu dau importanta notei! Voiam sa atrag atentia asupra dispretului cu care sunt tratați, in turmă, concurenții de catre unii corectori/sponsori! Am aflat de măcelul facut de o doamnă de la ALL Am citit toate lucrările „batjocorite” de ea.Cred ca era intr-o criză de ordin psihiatric!
    De la ideea generoasă a SB se ajunge la polul opus. Atitudinea mea era o alarmă și credeam că găsesc în tagma blogărilor, în care,deja, mă simt stingher. un corp de ținută atitudinală elevata. Am găsit un corp amorf, tentat prin covrigei calzi să laude frumos cașcavalul. Voi scrie, fără patima despre mișcarea perisaltică pavloviană, pe care o suportă mulți, cu umilință, uneori scrâșnită, la aroma acestor covrigei. Dixit! Sine ira et studio!

    RăspundețiȘtergere