sâmbătă, 9 iunie 2012

În locul votului


Sărmăluţe cu urdă


La ceas târziu de sâmbătă, înainte de fericitul eveniment şi , ca stimulent, pentru băgarea votului unde trebuie, îl înfrunt pe prea fericitul Bogoslov* cu o reţetă proprie: sărmăluţe cu urdă. Staţi cuminţi; nu e ce credeţi că”fumaţi “ de-o viaţă. Nu!
Ingrediente:
• Jumate de chil de urdă dulce. Dulce, am zis.
• 3 linguri pline cu orez fiert “al dente” ( slugăriţi o lună, o matroană simandicoasă din Italia, dacă nu ştiţi ce înseamnă!).
• Două cepe noi, potrivite.
• Piper, puţună scorţişoară (cât se pişă un cărăbuş).
• Două ouă, cu gălbenuş chiar galbăn, (de preferat ale lui Nastaze).
• Un hribuleţ cât un ou. Musai!
• O lingură de mărar, măruţit fin.
• Jumate de lingură de ulei de susan (sau arahide, sau de palmier, sau de măsline, sau de floarea soarelui, adică de care aveţi!).
• Sare, frunzeturi. În ordine, îs de preferat: zmeură!!!, fasole!!, ştevie tânără-se sfarmă uşor !, de vie, de pe vârfuri. Şi de tei se potrivesc.
Preparare:
• Se freacă urda cu ouăle,sarea, scorţişoara, mărarul uleiul, codiţele de ceapă tocate foarte fin.
• Se undeşte partea albă a cepei, tăiată fin şi se amestecă în tigaia unde s-a prăjit , cu orezul.
• Se amestecă, apoi, cu urda şi suita sa. Se pune deoparte.
• Frunzele hotărâte, se trec prin apă fierbinte, nu chiar în clocot, un fârtai de secundă. Merită pusă, în apă, o lingură de zeamă de lămâie, să păstreze verdele frunzetului.
• Începe arta învelitului în ambalaj.Cu umplutură cat cuprinde frunza hărăzită.
• Se pun la fiert, în ulcea de lut 5-8 minute din momentul începerii fierturii.! Pentru deliciu, strivesc pe fundul ulcicuţei o tijă de rubarbăr, care taie cu acruţul ei, din dulceaţa compoziţiei.
• Un sos din hribul tocat, prăjit, frecat bine cu trei linguri de smântână şi o lingură de apă de usturoi nou, va încununa capodopera.
• Mâncatul fără mămăliguţă moale e primul păcat capital!

N-am putut posta poze, izvoditoare de salivă, cum face Bogoslovul, pentru că abia am compus reţeta şi n-am încercat-o, încă. Dacă cineva mi-o ia înainte, să facă bine şi să ne arate imagini de probă!

*Preamăritorul de Dumnezeu.



Un comentariu:

  1. Am primit o intrebare: BOGOSLOV e totuna cu BLOGOSLOV ?
    R: Aproape!

    RăspundețiȘtergere