luni, 26 august 2013

Ubi bene (panis) , ibi patria!*

Dacă, până nu de mult,  această expresie avea, la noi, o puternică conotaţie morală negativă, iată că a devenit şi binecuvântată, şi practică justificare a bejeniei naţionale spre Apus, la câştig.
Nimic nou sub soare! 
Aforismul a fost pus în circulaţie de Cicero prin sec. I î.d. H. şi a devenit suportul logic al motivării marilor migraţii ale istoriei. Americanul J. de Crevencour îl transformă, mai aplicat, în "Ubi panis- ibi patria", ca să explice colonizarea rapidă şi masivă a Americii.
 Noi, mai conservatori, adică mai legaţi de glie, am urât veneticii, dar şi pe hoinarii noştri peste fruntarii. Acum ne-a trecut!
Dacă migraţia externă e mai nouă şi mai aducătoare de "panis", cea internă a fost mai convulsivă: de la transhumanţele mioritice, la naşterea aşezărilor mocaneşti strămutate; de la împroprietăririle în Bărăgan şi Dobrogea la "moldovenizarea" oraşelor  din Ardeal şi Banat.
Toate cu binele şi răul lor.
Ca să vedeţi la ce savantlâcuri am recurs, ca să justific plecarea mea prelungă din Botoşani spre Şcheia Sucevei, cu gânduri subversive a mă bucoviniza ( vai, ce de cuvinte anapoda!).
Mai la obiect: mi-am zis că nu ( se ) merită să mă răzvrătesc la adânca gândire a imberbului premier, cea cu "regiunea Bucovina", ci să mă pliez, din timp, pe iluştrii neuroni, cu foloase multiple.
M-am opintit între cuvintele UBI şi BENE şi am descălecat în această cea mai bogată comună suceveană, ca să adulmec foloase şi căi. Am plecat, logic, de la adevărul că Ponta a copilărit în Bucovina  şi ...a plecat. Deci a lăsat un loc gol. Pe el, frate (pe loc, nu pe Ponta)!
Avantaje:-aproape de ţâţele viitoarei vaci bugetare:
-oameni vrednici, veseli băutori de rouă din prună, nu de aia din sfeclă, sfătoşi în cuvinte de miere;
-femei frumoase şi spornice ( doar balsam pentru ochii mei bătrâni);
- spoiala încă vizibila a rigorii austriece;
-muntele la o fugă de cal;
- arome de"bună-ziua"care se mai resimt pe uliţele satului, împănate de maşini "ultimul răcnet."
Pregătirea acestei "relocări"mi-a luat atâta timp, încât am rămas dator multora (scuze DIVAN şi mulţam pentru noul pachet de bancuri).
În schimb, am câştigat bunăvoinţa unui priceput IT-ist, domnul Marcel F., care ar vrea să făţoşeze haina acestui blog, ajuns cam rupt în coate.

*Pentru cei care nu se mai trag din Traian, ăla romanu': unde ţi-i bine, acolo îţi este patria! (lat.)  Şi încă ceva: nu se citeşte, ca în engl. "penis"!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu