sâmbătă, 18 ianuarie 2014

Carnaval de iarnă la Constanţa ( II )

Să revenim!
 Avem intrigă palpitantă: un mare-şef local a dat de belea; îl caută DNA-ul să-i dea de ştire că este învinuit de mari potlogării, în urma cărora ni s-au dus pe apa mării vreo 5 mil. de euro ( nu lei morţi prin seifuri!). Ca să stârnească patimi electorale, se lansează lampioane chinezeşti cu ştirea:: " Proces politic! Dictatorul şpanchiu a inventat o vină, ca să  oprească fericirea care se revărsa din Cornul Abundenţei ,mânuit de Nicuşor , în capul locuitorilor dintre ape!"
Efect de regie, cunoscut sub numele "Deux  ex machina"! Furtul nu-i născocit de Base, ci , realitate dovedită cu acte, de specialiştii din Curtea de Conturi, asmuţiţi de patriarhul pesedist Văcăroiu . Băse numai s-a bucurat, hăhăind "Încurcă-i Drace!"De altfel , Nicuşor i-a umilit la sânge pe dulăii lui Nicu, veniţi în control de gestiune: le-a interzis intrarea în palatul administrativ, nu le-a dat documentele contabile etc.
Deci Curtea de Conturi a trimis acuzaţia la DNA; conflict Nicuşor versus Nicu!
Acum să analizăm spectacolul . Ştiind de aducere la confruntare cu dosarul de acuzare, pe baza unor citaţii repetate, Nicuşor,  ( de aici N. ) provoacă "aducerea sub mandat", procedură uzuală comună. Numai că pentru N. era o cale de intensificare a impresiei"artistice". Aflase, pe surse că va fi "umflat"la ieşirea din sediu. Precizare: echipa de umflători nu putea risca intrarea pentru că avea nevoie de mandat, risca un conflict cu garda personală a acuzatului, cu efecte necunoscute. Dar şi preşedintele N. avea nevoie de spectatori. Aşa că îi provoacă, ieşind în parcare, cu gardienii prin apropiere. Iată şi  hilara  explicatie a acestei prezenţe: "Am fost informat că indivizi suspecţi se foiesc prin parcarea noastră şi am ieşit să  verific cine-s!" (Sarcină specială de serviciu a unui preşedinte de judeţ!).  Şi-a asigurat şi o filmare discretă pentru probe"obiective".
Din ne/ fericire (alegeţi ce vreţi), a uitat că mai este şi o cameră fixă a pieţei; pentru noi, sursă de comparaţie.
Imagini şi comentarii
Camera lui N.: Şeful iese în parcare, este înconjurat de zdrahoni, se încearcă imobilizarea violentă, îmbrânceli strigăte (Aoleu, mâna mă doare,  cine sunteţi, legitimaţi-vă), 
izbirea capului de portieră ,opunerea -viguros taurul!, venirea în ajutor a gardişilor  plecarea poliţiei, urmărită de maşinile gardienilor etc.
Camera pieţei: şeful în parcare; în urma lui- gardişti; un ins il întâmpină, îi strânge mâna, se pupă, deci- bine cunoscut. Alţi zdrahoni îl înconjoară, vor să- l bage în maşină, opoziţie de urs prins în laţ! Lipsă sonor.
 Punct culminant: aici se copie, ad litteram, scena (şi dialogurile ) în care Pristanda îl umflă pe Caţavencu să i-l ducă lui Tipătescu; savuroasă, dar prea cunoscută.
Deznodământ: văicăreli, disculpări puerile, dosar de acuzare probabil beton, interdicţii, scena tipică a bolii (bine verificată cu alţi baroni ), aplauze şi fluierături, comunicate oficiale şi tăceri vinovate. Va urma?
Ce mai, premieră naţională la mal de mare. Mare comedie Mare!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu