sâmbătă, 3 noiembrie 2012

Maimuţele şi găleata cu apă

Am realizat o captură genială: un text al cărui autor îmi rămâne, deocamdată, necunoscut.Textul m-a luminat pe deplin asupra câtorva nelămuriri existenţiale, capitale:
-de ce nu poate poporul român să se cureţe de sechelele comunismului;
- de ce tinerii, care nu au cunoscut direct acele vremuri, preiau, necenzurat,acelaşi comportament?
După ce veţi citi cele de mai jos,ar cam trebui să stăm de vorbă.

Un grup de oameni de stiinta au pus intr-o cusca cinci maimute si in mijlocul custii o scara, iar deasupra scarii o legatura de banane. Cand o maimuta se urca pe scara sa ia banane, oamenii de stiinta aruncau o galeata cu apa rece pe celelalte care ramaneau jos. Dupa ceva timp, cand o maimuta incerca sa urce scarile, celelalte nu o lasau sa urce. Dupa mai mult timp nici o maimuta nu se mai suia pe scara, in ciuda tentatiei bananelor. Atunci, oamenii de stiinta au inlocuit o maimuta. Primul lucru pe care l-a facut aceasta a fost sa se urce pe scara, dar a fost trasa inapoi de celelalte si batuta. Dupa cateva batai nici un membru al noului grup nu se mai urca pe scara. A fost inlocuita o a doua maimuta si s-a intamplat acelasi lucru. Prima maimuta inlocuita a participat cu entuziasm la baterea novicelui. Un al treilea a fost schimbat si lucrurile s-au repetat. Al patrulea si, in fine, al cincilea au fost schimbati.

In final, oamenii de stiinta au ramas cu cinci mainute care, desi nu primisera niciodata o baie cu apa rece, continuau sa loveasca maimutele care incercau sa ajunga la banane. Daca ar fi fost posibil ca maimutele sa fie intrebate de ce le bateau pe cele care incercau sa se catere pe scara, raspunsul ar fi fost:
"Nu stim. Lucrurile intotdeauna au fost asa, aici... ASA ESTE TRADITIA!"


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu