joi, 21 noiembrie 2013

Unde mi-o fi naţionalismul?

Mă pregătesc să fiu pus la stâlpul infamiei pentru aceste rânduri. 
Îmi asum riscul, ba chiar declar, ritos, că sunt un bun iubitor de glie românească. Cu probe!
Ieri, însă,  am asistat la nişte scene penibile; pastorul Tokes, "adus" în faţa unui conclav inchiziţitorial şi judecat pentru grave insulte aduse României.
Inculpatul, cu suficienţa sa binenutrită, a cerut statului maghiar să asigure "protectoratul Transilvaniei", luând ca model precedentul Austriei cu Tirolul italian.
 Într-o Românie, care are ceva datorii de plătit prelatului, pentru Decembrie '89, într-o Românie în care credeam că ni s-a dezlipit  banda adezivă de pe gură, cineva poate fi pedepsit pentru că afirma un ideal greu de uitat al minorităţii din care face parte--un fel de autonomie a zonelor majoritar populate cu seminţia sa.
Dar aşa fac şi românii de pe valea Timocului, şi vlahii din Bulgaria şi aromânii din Grecia, Macedonia, Albania şi cei din Bucovina şi Transcarpatia ucrainiene, sau din sudul Basarabiei.
Tokes se vrea, şi chiar este, un lider radical al unei cauze aproape vetuste în Europa actuală. Şi e dreptul lui.
Cum aţi vrea să se poarte bozgorimea când ascultă cuvintele actualului nostru imn; nouă ne dau lacrimile de bucurie. Ea de năcaz, cu ochii-n ţărână!
"Deşteaptă-te, Române, din somnul cel de moarte
În care te-adânciră BARBARII DE TIRANI!
Acum ori niciodată, croieşte-ţi altă soarte, 
La care să se-nchine şi CRUZII TĂI DUŞMANI! (s.n.)
 Ce prietenos şi frăţesc îndemn la iubire!
Unii ar vrea să se dea un ucaz de urgenţă, ca la 1 Decembrie, ungurimea să chiuie de bucurie şi  să ceardaşească în hora unirii. Iaca, nu se poate! 
Avem de echilibrat, de armonizat,  multe stări tensionate în România. Ţigănimea, ungurimea, sărăcimea, hoţimea, prostimea politică...( Mai vreţi? Că, slavă Domnului,mai sunt , puzderie!)
Dar să revin: este adus la judecată, în faţa unei comiţii, personajul de la Kilometrul  Zero al Revoluţiei, să i se ia Ordinul Steaua României, conferit pentru merite imposibil de contestat.
Dar precizez: pentru delict de opinii. Or, prin lege, opiniile politice ale unui demnitar ( în cazul de faţă europarlamentar, ) nu sunt incriminatorii!
Şi-apoi, fraţi şi surori de la şes- la munţii Ţării, nu-i batjocorită România, zilnic,  de mai marii ei, rrrromâni sadea? Nu-i plin guvernul, parlamentul , organele locale de hoţi şi puscariaşi?
Apropo, între judecatorii lui Tokes se afla şi Firea cavaler pentru merite de A3. Iar printre Cavalerii Ordinului "Steaua României" îşi umflă bărdahanele întru gloria şi recunoştinţa veşnică a românimii pârnăiaşi odioşi precum A. Nastaze şi Niky Şpagă, şi -or mai fi! Lor nu li se ridică decoraţia maximă a ţărişoarei lor pe care au fericit-o.(Ţara, nu decoraţia!)

PS: Născut în calea vânturilor, cred că sunt român numai cu numele şi credinţa. Au trecut peste baştina mea cam 500 de seminţii migratoare şi vreo 15 mai europene; nu cred să mai ţipe măcar un cromozom  de al lui Traian, cel din imn, prin celulele mele. Dar  mă simt ROMÂN.
 La voi o fi altfel!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu