vineri, 11 iulie 2014

Câte ceva despre nunţi



Sambata, 12 iulie ' o14


Aceste scrise le dedic unei fete isteţe, frumoase şi năbădăioase care este astăzi mireasă. Cea mai cea!... că aşa sunt toate fetele când le vine rândul!
Astăzi, Împăraţi şi Împărătese vor coborî în caleştile lor aurite, din poveşti, să nuntească.
 Şi-mi imaginez  nunta eternă,  la care să bată- n poartă şi doi moşnegi pletoşi, care să le zică nuntaşilor că-s străinaşi,  rătăciţi pe-acolo.
Şi să le ureze mirilor să împărăţească  în pace, sănătate şi belşug peste norodul de prunci care se vor zămisli.
De departe, şi eu întăresc pentru miri cele spuse meşteşugit de  Sfinşii Părinţi, că mai bine
nu se poate!
 Toţi se vor preface că nu i-au recunoscut pe Dumnezeu şi pe Sânchetru; şi primesc cu veselie  binecuvântările; apoi, îi aşează  în capul mesei  şi tot închinând pahare dulci, îşi vor lăsa, pe rând, capetele grele de "gânduri" pe masă.
Şi tot aşa, trei zile şi trei nopţi, ca-n poveşti, că de acolo ni se trag toate!

Nota:
E potrivit să dau câteva  şi câteva explicaţii la două întrebări despre nunţi,  puse unui nepriceput, într-o postare aproape advertorială ( "Să iertaţi boieri ca nunta...) din 9 III, ' 914.

1. Ce însemnau pentru Herdelea ("Ion", de Rebreanu) cuvintele rostite la nunta Laurei:
   "Când măriţi o fată e parcă ţi-ar arde casa!"
2. Ce semnifică prea cunoscuta zicală: " Lungeşte, Doamne,  boala / Pân' s-a coace poama!

1. 
Bietul învăţător adună banuţi, se împrumută de peste tot ca să-i facă Laurei zestrea cuvenită. Plăcerea reuşitei este umbrită de constatarea că  a rămas aproape fără nimic, ca şi cum i-ar fi fost casa mistuită de flăcari. De aici asimilarea nunţii cu incendiul.

 2.
Focul iubirii năpădeşte tineretul mai ales vara şi se cer, grabnic, nunţile. Dar parinţilor le este imposibil să le satisfacă dorinţa: muncile câmpului sunt  vitale.. Si incă una: vinul ori s-a gatit, ori s-a borşit . Aşa ca se roagă  Domnului să mai domolească boala dragostei odraslelor, pâna vor face vinul nou. 
În toamnă se va da liber la nunţi! Dar se mai întâmplă ca "boala" să dubleze nunta cu o cumătrie.  Că toate vin de la Dumnezeu!

2 comentarii:

  1. La a doua eu inteleg ca boala este o fata care ramane nemaritata pana se "coace", adica ajunge la o varsta limita la care e greu sa o mai vrea cineva. Am ceva imaginatie, nu?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ca de obicei, ai o imaginaţie dezarmantă, care mă bucură.

      Ștergere