duminică, 12 decembrie 2010

ODA BUCURIEI


Amalia este jurnalista la Iasi ;sau « aproape jurnalista »,cum se alinta. Este imaginea unui copil din reclamele cu Mos Craciun ;sau asa pare.
Pentru mine este o prietena ,copie a definitiei despre OM a lui Blaise Pascal :o trestie ganditoare. (Bine,hai, nu chiar « prietena » ;la « trestie »pun un minus ;la « ganditoare »,un plus.Gata,nu mai fac concesii ,carcotasilor !)
Fatuca asta mi-a pus mausul in mana,blogul in fata si a racnit stentorial:scrie! Am inceput sa scriu si iata unde am ajuns.
Acum,in semn de recunostinta,ma scol cu capul in zori (a nu se citi nori) ca sa fiu primul care-i comenteaza posturile din blog (Mikaloo-o).
Asa ca mi-s avizat in opera ei blogista,bazata pe amintiri din copilarie,(dac-o fi fost izgonita din raiul ei ,ceea ce nu pare),note de calatorie,sau despre prieteni,ode becaliene; toate sub spectrul suveran al nostalgiei justitiare si al lehamitei.
Dar ieri am descoperit trucajul :totul era o masca pentru actiuni subversive.In fond,punea de-o mamaliga exploziva, adica participarea ,pe furis ,la un concurs pentru o bursa europeana.Pe care a si castigat-o !
Si,acum,sa vedeti spectacol –capodopera :
-se plange de grele calatorii in valtoarea bucuresteana ;
-isi doreste un tren particular,fara sine,fara gara ;
-arunca in eter un titlu " BURSELE J.T.I." si-l sustine cu sibilinica limpezime( !) cu textul "echipa de soc ".Ma uimesc eu de atata claritate si descopar o trimitere la ziarul « Gandul ».Ma supun scenariului rocambulesc si aflu ca noua jurnalisti bucuresteni ,adica niste capitalisti si o ieseanca,adica provinciala,au castigat bursele.
-a doua zi explodeaza detaliile si triumful .
Mai,sa fie! Eroina ne-a bagat in ceata,ca sa iasa din campul de forta negativa a celor care sperau sa se faca(ea) de ra^s si care « au preferat invidia in locul bucuriei ca si Iasiul va fi reprezentat in aceasta bursa ».
Rasuflau din acest scenariu cateva bune concluzii despre prietena mea(daca mai ramane cu acest statut uniacceptat) :
-e o ambitioasa si calculata trestie ganditoare;
-are flerul regizoral al detaliului simbolic ;
-explodeaza multicolor si arogant la victorii ;
-isi slefuieste drumul ascensiunii profesionale.
Cu minus notez sindromul provincialului ;or,avem si noi capitalistii nostri.

3 comentarii:

  1. imi iau libertatea de a-mi pastra statutul de prietena. cat priveste bursa, ea chiar n-a fost deloc o actiune subversiva. mi-am zis insa ca n-are rost sa bat tobele inainte de a sti ceva sigur. laudarosi sunt oricum pe toate drumurile, nu era nevoie sa ma mai bag si eu in seama. aroganta nu mi se potriveste, insa recunosc ca sunt mandra de bursa asta. am muncit pentru ea si imi place sa cred ca am meritat-o. lamentarile fata de plimbarile cu trenul exista pentru ca eu nu-s prea "calatoare" de felul meu si anul asta cred ca m-am plimbat mai mult decat in toti ceilalti 28 de ani. aaaa, tare as vrea eu sa mai fiu trestie asa cum am fost candva.....

    RăspundețiȘtergere
  2. Liliana Oprisanu
    Liliana Oprisanu22 decembrie 2010 la 03:27
    Ii multumesc prin intermediul dv Amaliei ca a'' racnit ''imperios SCRIE!!! si ii mai multumesc pt perseverenta dansei de a va aseza la loc de cinste in ''loja''blogerilor de succes.Chiar daca va citesc pe nerasuflate toate aparitiile, tehnica probabil imi da si mie mari batai de cap de nu pot reusi sa postez niciodata''live''un comentariu''la fata locului''.Va multumesc pentru maiestria cu care manuiti condeiul si va asigur ca nu sunt doar vizitator sporadic al blogului ci si cititor fidel.Sa aveti SARBATORI MINUNATE si sa ne molipsiti si pe noi, astia mai ''mici'',cu talentul desavarsit si tineretea spiritului....

    RăspundețiȘtergere
  3. Intr-o piesa a lui V.I.Popa, trei negustori picotesc langa tarabele fara musterii,tresarind cu speranta cand aud pasi.
    Asa si eu, aseara, asteptam langa blog.Chiar s-a oprit o Doamna . A cercetat amuzata mutzunachii mei cu starlici,a vrut sa cumpere ceva,dar n-avea maruntis ;iar eu nu mai vandusem nimic,nimanui.Si-a vazut de drum.
    Cand sa-mi strang blogustetele,am gasit o scrisorica ,cu laude la adresa cuiva.Pentru ca nu o cunosc nici pe Doamna ,nici pe « andrisantu’ »,am agatat scrisorica mai sus,la « obiecte pierdute ».
    Poate mai trece pagubasa ,isi recupereaza pierderea si,noroc chior !,cumpara si de la mine ceva.

    RăspundețiȘtergere