duminică, 8 iunie 2014

TAIFASURI CU TÂLC (II)

Am lăsat să treacă ceva timp peste gândurile aşternute la apariţia volumului  "Taifasuri cu tâlc", al Otiliei Bălinişteanu (Ed. Trinitas, 1914), din explicabile temeri de subiectivism-- prin ţesătura care ne uneşte, profesional.
 M-au şi bănuit unii de înmulţirea cu asupră de măsură a talantului (citiţi "talentului"!), evaluat în postarea din 13 aprilie, 2014; numai că lucrarea ar trăi tot atât de frumos, chiar dacă nu s-ar scrie nici un  cuvânt despre ea. A scăpat  la viaţă proprie şi se va lupta numai cu timpul, prin valoarea-i
 intrinsecă. 
 Mai zilele trecute foiletam volumul, ca să-mi reactualizez nişte informaţii; şi l-am recitit din scoarţă-n scoarţă, pe nerăsuflate! Înseamnă, mi-am zis, că-i bun.
E şi o bucurie să-l răsfoieşti: hârtie, literă, culori, aşezare în pagină --de zile mari; ( parcă e un debut prea norocos; dar meritat!)
Să mai adaug plăcerea de a afla că editura dezvoltă  proiectul "Media Christiana", prin care 
 " materialele jurnalistice valoroase, transpuse în volum, sunt salvate de la uitarea care se aşterne, uneori prea grăbit, peste articolele de cotidian"
( Pr. Nicolae Dascălu, Dir. general al Publicaţiilor LUMINA).
Preţuirea lucrării se vede chiar prin salvarea acestor interviuri de la  efemeritatea paginii de ziar. Pentru că nu-i uşor să  provoci destăinuirea unor mari oameni, să le aduni cu grijă cuvintele şi să le pui la îndemâna viitorimii.
 Şi de mult nu mi-a fost dat ca, la închiderea unei cărţi , să nu pot  ocoli spusa  cronicarului: "Nasc şi la Moldova oameni!"
M-a impresionat prinosul adus memoriei mentorului său într-ale jurnalisticii, căruia îi dedică şi volumul, Florin Zamfirescu.
Printr-un artificiu emoţional, autoarea îl evocă răscolind amintirile unor colaboratori apropiaţi ai regretatului jurnalist ieşean,  "om hăruit pentru meseria asta!"
În acest chip, Otilia adună elemente de preţ de la prof. univ. dr. Daniel Condurache şi de la jurnalistul  Marius Cristian.
Autoarea alege şi montează un impresionant puzzle din piesele decupate după spusele lor. În secret, îşi  înveleşte, mijlocit,  în cuvintele altora, propriile sentimente, înrourate de amintiri.
"Basarabia-pământ românesc", secţiunea a III-a a volumului, cuprinde câteva interviuri cu personalităţi de peste Prut: conf. univ. V.Ojovan şi publicistul Vlad Pohilă.
Cu plăcere remarc abordarea complexelor probleme din regiune, cu realism, fără patetismul "podurilor de flori", dar cu implicare  pragmatică,  vizionară pentru înţelegerea  şi activarea căilor de realizare a mult doritei unităţi naţionale.
Ultimul interviu adună înţeleptele ziceri ale parintelui Ion Cârciuleanu care purta în oasele, inima şi în mintea sa, de aproape un veac, ( n.1915!)  zbateri şi suferinţe şi speranţe.
Cât de luminoase ne rămân cuvintele cu care îşi încheie, în interviu, profesiunea sa de credinţă:
"Am trecut prin trei parohii şi, în fiecare dintre acestea, am încercat să las o dâră de lumină creştină şi românească. În mine au dominat două mari preocupări: să-l fac pe om mai bun şi mai fericit!"
Sunt bucuros de această carte şi mi-o doresc pe a doua, despre bisericuţele de lemn din nordul Moldovei, despre care Otilia Bălinişteanu a publicat multe pagini memorabile în "Lumina".

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu