marți, 9 septembrie 2014

Două dosare politice în două Românii?

România, unică, indestructibilă, perenă. Cu două fețe, ca o moneda; in două orânduiri consecutive și-a imprimat: pe avers -o  imagine calpă, tembelă, terorizantă sublim, cu epoca ei de aur, iar pe revers- speranțe democratice roz-bonbon. Post-decembriste.
Numai că, in ultimii ani, se prăvale intr-o inconștienta imbecilă, semn indubitabil al stării de bezmeticire. Am semnalat sindromul in postarea de mai jos (6 sept. '014 ), și astăzi incerc să dibuiesc niscai simptome probatoare.
 Se vântura de zor, in procese, pleava și neghina din camarila politică: furturi uriașe ("panamale", cum li se spunea demult! ); din averea țării, cu lupii paznici.
 Toți, dar absolut toți impricinații băgați la zdup, țipă, in spasmele incătușării, că li s-au făcut dosare politice!
Dosare politice! Măi, să fie,/ Cucoane cu pălărie?!
Duhnește țara a jaf, hoții  fac răzmerițe și zurbale, numite, mai nou- "plimbări"( cu ciomege) pe la ușile palatelor. Alaiuri de bocitoare merg dupa baronii arestați, lălăind solidar bocete și amenințări, promisiuni de amnistii și compensații puscărioților.Când vor ajunge la putere.
Scene din bolgiile Infernului dantesc!
Se redescopăr  in celule, talente literare si savanți care le dictează unor deținuți mai școliți ca ei, scribi moderni, pagini nemuritoare. Aducătoare de reduceri la pedepse!
 Si când sunt eliberați, ce spectacole se dau sub zidurile sinistre! Cațavenci sforăitori amenință poporul nerecunoscator; și jură că vor extirpa nedreptatea și vor clădi imense pușcării pentru asupritori.
Dosare penale politice? Condamnări politice? Eliberări din pușcării pentru vinovății politice?
Doamne, îmi vine greu, dar o să pun in oglinzi paralele ieșirea din inchisoare a mamei mele, după trei ani  putreziți  la Mislea, intr-o celula cu regim secret, impărțită cu Maria Antonescu, soția Mareșalului.(Aversul monedei România!)
 Țăranca din Moldova nu a fost condamnata pentru mită, șantaj, abuz in exercitarea unor demnități publice, ci pentru "uneltire impotriva statului si  a orânduirii populare noi"
 Așa scrie in Hotărârea Tribunalulu Militar, Iasi.
In cealaltă oglind- ieșirea de la Rahova  a unui orgolios si doct prim-ministru. Zice-se tot condamnat politic! (Reversul monedei după o jumătate de secol!)
A. Prima oglindă
Intr-un martie lânced-cețos, spre seară, vine la poarta internatului meu, din târg,  Nea Gică, fratele mamei. Speriat rău! Să-mi spună că șeful de post l-a somat să vină cu căruța la gară,  sa-și ia sora , că scăpase de pușcărie. Și să mă anunțe ca nu cumva să vin pe-acasă in următoarele două zile că mă inșfacă!
 A doua zi, spre seară eram ascuns- lipit de un stâlp,să îmi văd mama, de care nu mai știam nimic de peste trei ani. Din vagonul de poșta coboară sprijinită de subsuori de doi "ceferiști". Estimp, mecanicul a dat drumul la un jet prelung de aburi, care a estompat zona peronului ( camuflaj?!).
Când s-a luminat, era deja preluată de milițianul satului, care o indrepta spre căruță: mică, slabă-os, incovoiatâ de mijoc, strangea la piept o bocceluță neagra. Unchiul a luat-o in brațe, ca pe un fulg și a așezat-o în fânul din coșul căruței; a urcat cu șeful pe banchetă și , la pas, au luat drumul barierei târgului. ( Fac pauze mari la scris, inghit noduri care urca ritmic de undeva, din plex, după o eternitate de amintiri!)
Pe scurt, două zile a stat la miliție, cât a durat aducerea noului buletin Pe fiecare pagina avea o stampilă in tuș roșu, cu doua litere masive-DO, "domiciliu oprit", adică forțat! 
La Mislea, nu și-a scris opera vieții ei; nici n-a văzut neam de hârtie, de creion. Ținea răbojul săptămânilor pe o lespede ascunsă, zgâriată cu un capat de cui; și-a  topit ochii in râurile de arnici, cusute cu mătase pe ii; pentru care nu primea reduceri de zile, ci un colț de pâine pe care il imparțea cu distinsa ei "colegă"de celulă!
Proces politic, dosar politic, eliberare din închisoare politică. Urmări politice!
B. Oglinda de pe revers
Un prim-ministru a furat in draci, a adunat averi de nabab; foia țara de miraculoase "Mătușa Tamara" și de vapoare cu chinezării trimise de ambasade la citadela antiatomic, construită in buric de capitală.  Oleaca de pușcarie, cu confort de pensiune, opera vieții sale de borfaă pusa in literă de cărți juridice. Eliberare cu urale. ( O fi fost și fanfara ?! Oricum, corul de lideri politici a intonat lângă portile sumbre imnul triumfal din "Aida". Afoni !)
Tot melanjul acesta a fost ornat cu semnul DOSAR POLITIC; deținut politic,sancțiune politică! Eliberare din inchisoare politică! Urmări politice!

Țara bâzâie a neliniște, precum o colonie de albine intrată in dezastrul bezmetic.
Vae victis!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu