joi, 23 octombrie 2014

Să ne dezmierdăm copiii igienic!

      8. Învățătură:  Să nu cumperi fără tocmeală, ca să n-ai la urmă amețeală!

Cât pe ce să ratez această probă! O lăsasem mai la urmă, pentru o construcție cu ceva dichis, din care să iasă mult așteptații creițari.
Numai că, spunea un cronicar, nu-s vremurile sub om! Da, stiu, știu:  ” …ci bietul om sub vremi!”
 Strivit de ele, adică de vremuri,  am ajuns departe de pc-ul și de draftul postării cu care   plănuiam să rup gura târgului; și ce minunăție ieșise!
Sunt departe de casă  și abia am am sclipuit o sculă trebuitoare pentru misia mea de pisar la Înalta Poarta a SuperBlog, iar timpul nu mai este răbdător cu necăjiții . (Seamănă a ceva spus înaintea mea, dar nu stiu de cine!).
Și tema îmi place. Actuală, practică .
 Mai mult, e o temă care ar trebui predată în anii terminali ai liceului și /sau facultății, pentru intelighenția națională în devenire; luând drumul Apusului, s-ar acomoda mintenaș la muncile  oferite acolo, în spațiile de ușurare publică; unde se vor lupta cu miriadele de dușmani ascunși  în pisoare , chiuvete și pe sub colacii / capacele WC-urilor.
 Argument pentru amenințarea sănătății prin aceste locuri de utilitate biologică este demonstrația unei distinse specialiste de la Royal Society  of Public Health: „ efectul de strănut”, produs atunci când tragem apa, fără să închidem capacul, împrăștie în jur bacteriile, contaminând suprafețele din jur la peste 6m distanță! (v.descoperă.ro)
Recomandarea e simplă: ștergerea colacului cu șervete de hârtie, spălarea mâinilor și uscarea lor nu cu aer cald, ci tot cu șervete de hârtie. Eficient și ieftin!
 
Și nu-mi vine a crede câtor necazuri a avut de a face față omenirea, câtor epidemii nimicitoare, ridicate de pe cloaca locurilor unde si regele se ducea singur!
 Si câte or fi fost metodele de curățare a „părților rușinoase” ale corpului vinovate de poluare și de infectare!
Istoria mai scapă câte un secret; mai bogată în informații e lumea hazoasă a snoavelor.
La Roma, closetele publice erau bine organizate: la intrare, se oferea din cazane cu apă niște ștergătoare de cur respectiv bețe cu un capăt  acoperit de bureți spongioși; după folosire, bățul era predat supraveghetorului, care îl  spăla, să fie dat altcuiva.
Ca să nu fiu acuzat de limbaj licențios, declar că fac vorbire de lucruri simple, în cuvintele consacrate istoric și nu vreau să provoc dezgustul conițelor pudice!
Diafanul cuvânt „a dezmierda” își are originea în latinescul „dismerdare”, adică „ a șterge la cur”; mai exact, „ a îndepărta căcatul de la fundul unui sugar”.Așa că mama lui Traian își dismerda pruncul care avea să devină împărat și tătucul românilor!
   De altfel, nu știu gesturi mai tandre, descărcate de vulgaritate, pentru părinți decât dezmierdarea odraslelor-prunci ,  în accepția etimologică a cuvântului!

Dacă în tradiția autohtonă ziarele erau sortite ori confecționării țigărilor, ori ca substitut al finei hârtii igienice,  lăsați-mă să dau liber unei glume nevinovate, în temă. Autor- dragul inimii mele- Păstorel.
Ajuns premier (nu Ponta!), Dr. Groza și-a luat ministru la agricultură pe Zăroni, Romulus, vechilul moșiei sale. Eroul bancurilor lui P. Teodoreanu.
Groza il tinea pe aproape, ca să nu facă vreo năzdrăvănie. 
De câte ori voia „ afară” și voia des, că în eleganta toilette se simțea și el boier, Zăroni cerea o bucată din ziarul de care  premierul nu se despărțea niciodată.  Groza rupea fila pe care se afla zilnic poza șefului celui mare, Dej.
I-o dădea ministrului, zâmbind. Romulus  (nu acela cu vulpea lui Pricope, alt ministru! ), folosea igienic numai marginile și-i aducea „ retur” poza din ziar. Se temea s-o folosească! Într-o zi, agasat,  Groza își beștelește subalternul:
-Ești ditamai ministru, ia și tu o sută de lei și te sterge la cur!
 După lung timp se întoarce Zăroni duhnind, cu mâinile pline de scârnă.
-          Ce-ai făcut, nenorocitule.?!
-          -Păi,  ziseși să folosesc o sută , dar n-am avut una bătută, de hârtie, ci de câte un leu, de metal!
 Dincolo de istorie, suntem în era igienei exigente, când guvernează câteva adevăruri , riguros dovedite științific și susținute și practic, de Paper Plus!
-          Renunțați la pseudoprotecția antimicrobiană, după spălarea mâinilor prin folosirea prosoapelor textile și / sau a aerului cald.
-          Cercetări știintifice exigente ( v. Institutul Pasteur, Univ.Westminster ) probează că aceste mijloace nu reduc, ci amplifică pericolul infestării, la baie!
-          Soluțiile recomandate: folosirea prosoapelor de hârtie- role , sau prosoape pliate.
În lipsă, același rol îl poate avea hârtia  procurată de la   performanți producători de hârtie igienică
 Bineînțeles, nu ne pot lipsi produsele aferente de igienă și curățenie.


Să notăm pentru SuperBlog că e vremea dominației mijloacelor igienice de unică întrebuințare din hârtie. Ecologică!

8 comentarii:

  1. Nu pot să spun decât ”Vaaaaai” :)))))

    RăspundețiȘtergere
  2. Răspunsuri
    1. Vai, ce glumă... Am vizualizat tot procesul de ”igienizare” a lui Zăroni ăsta. Pffff !!! Ce idee :)

      Ștergere
  3. Un bonus, pentru entuziasmul estetic!
    Stai să mai „vizualizezi una: Zăroni, vizita Mosskva și se minuna de marile invenții ale Marii Uniuni. Ca să-l uimească, gazdele i-au improvizat la hotel un veceu cu ștergător automat de cur: sub un lădoi cu o fantă largă au pus un mujic cu două perii-una udă și alta moale, ucată caldă. Se suie Romi pe budă, face unul zdravăn, ardelenesc. Mujicul, la datorie sovietică, îl sterge mintenaș la cur, după tehnologie! Curios din fire, Ză Roni, bagă capul , sa vadă minunea. „ Automatul” deduce ca nu l-a șters bine și-i repetă „ștergerea”peste gură!
    Na, că mă pusei bine și cu tine și cu Putin si cu jurații, dacă citesc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna creștere pe care o am zice că ar trebui să par o doamnă indignată când aud astfel de glume. Dar eu nu mă pot opri din râs :))))

      Ștergere
  4. PS, pentru Ioana ( cred că ardeleancă)
    Ză Lud, cum mă știu, uitai finalul, verificat istoric:
    În timp ce repeta ceremonialul, ciolovecul se mira mai ales de cât mușuroi făcuse musafirul și repeta : kak! kak! tavarisci! Romănul , fascinat îi răspunde robotului: nu pe-aici cac, tovarâșâ! Și Primește un nou serviciu. ETC

    RăspundețiȘtergere
  5. Hai ca am auzit lucruri noi pentru mine, chestia cu dezmierdatul este absolut...delicioasa. Nu mi-as fi imaginat nici intr-o suta de ani. Bine ai zis-o!

    RăspundețiȘtergere
  6. Sunt sumedenii e cuvinte, care și-au virat sensul. „Prost ” insemna„ „om simplu”, apoi„ fara carte” și, in final, de la„ fara carte”- „om care n-a fost in stare să invete ceva”, adică, „ prost”!

    RăspundețiȘtergere