joi, 16 octombrie 2014

Mironosiță pentru tălpile limbii române


   Toată viața  am tăbârcit ulciorul pentru  fecioarele care,  în templu, ungeau cu mir tălpile crăpate și pline de spini ale limbii române ; de țipa, biata,  mai dihai decât sfâșiată de gura lemnoasă a culturnicilor. Trudeau și bietele mele și iar crăpau tălpile. Și iar și ...
Pe atunci nădăjduiam să se întâmple  minunea unei mironosițe, parcă profețite, care, în truda ei, să redea tălpilor  tinerețea unduitoare din „A fost odată ca-n povești”; iar eu, ascunzându-mi rușinos cocoașa de la ulcior, să mă ascund  în josul paginii de pe care se vor citi, în adunare, meritele ei, meșteșugit recunoscute. Astăzi am aflat, pe căi ocolite și ocolitoare, că minunea s-a întâmplat. Eu n-am fost în stare s-o recunosc, în templul  unde căram ulciorul. Au aflat-o alții, departe.
Răscolesc timpul să dau de greșeală și mă rog să căutați mai jos ceea ce eu nu văd!


Premiul pentru Excelenţă în Jurnalism "Vanda Condurache" a fost acordat Otiliei Bălinişteanu, redactor la cotidianul "Ziarul Lumina" al Patriarhiei Române.

Prof. univ. dr. Daniel Condurache, de la Departamentul de Jurnalistică şi Ştiinţele Comunicării al Universităţii "Al. I. Cuza", a oferit premiul Otiliei Bălinişteanu arătând că acesta "se acordă unui jurnalist (...) care ne arată, în ciuda vitregiilor pieţei media, cum se spune, că-i o meserie pe care merită s-o faci, că e o meserie la fel de necesară pentru sănătatea socială, ca şi medicina. Iar jurnalistul care va primi Premiul pentru Jurnalism «Vanda Condurache» în această seară este un jurnalist din opera căruia - şi folosesc bine aceste cuvinte - putem reconstitui oglinda Iaşiului cultural de ieri şi de astăzi. Laureatul Premiului «Vanda Condurache» pentru Excelenţă în Jurnalism este Otilia Bălinişteanu, absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării a Universităţii «Al. I. Cuza» din Iaşi şi redactor la una dintre cele mai interesante publicaţii din spaţiul media românesc, «Ziarul Lumina»".

"Premiul acesta mă onorează, mă copleşeşte şi mă obligă încă şi mai mult de acum înainte. Mă onorează pentru că poartă numele unui profesionist al meseriei, doamna Vanda Condurache, cea căreia am avut norocul să-i fiu studentă. Este copleşitor şi pentru faptul că anul acesta se împlinesc zece ani de când fac această meserie. Premiul acesta nu este, însă, doar al meu. El aparţine în egală măsură zecilor, sutelor de oameni simpli pe care i-am întâlnit în călătoriile mele de reportaj, cei care m-au ajutat să descopăr încă şi mai mult România cea de dincolo de centura de beton a marilor oraşe. Aparţine, de asemenea, personalităţilor care mi-au deschis uşa caselor lor, m-au lăsat să intru în lumea lor, să sap în sufletele lor şi să extrag de acolo bucăţele din poveştile lor de viaţă, pe care mai apoi să le ofer cititorilor. Aş mai vrea să adaug că Premiul «Vanda Condurache» pentru Excelenţă în Jurnalism este şi trebuie să rămână un simbol al desăvârşirii în profesie, iar pentru noi, jurnaliştii, cei care ne mişcăm pe terenurile acestea atât de fragile şi uneori ingrate, un semn că trebuie să ne facem meseria asta până la capăt şi că, în ciuda crizei prin care trece presa şi în ciuda mijloacelor tehnice care acaparează munca jurnalistului tot mai mult, meseria asta are nevoie de oameni. De oameni care să o facă cu dăruire şi cu drag", a declarat Otilia Bălinişteanu, conform Ziarul Lumina.
(Preluare din presa online)

3 comentarii:

  1. Primarul de Iasi ține de partea de lemn din josul limbii vindecate și premiate. Ghicit , doar după haloul minții, pare a dăinui prof. Daniel Condurache. Sper.

    RăspundețiȘtergere
  2. În templu, mironosița sorbea în taină din ulciorul tăbârcit cu multă trudă. Departe, pe alte tărâmuri, a stropit cu picuri din acea apă vie trupul gingaș al limbii române...
    Mulțumesc, Teacher! :)

    RăspundețiȘtergere