Mulţi ani am fost vasalul postului „ Radio Erevan”. De aici aflam ora
exactă şi vremea pentru umbrelă.
Tot de aici mi se
proiecta şi modelul de trai fericit, conţinut înţelept în următoarea parabolă, pe
care am şi gravat-o pe frontonul bucătăriei. Parabola a fost descoperită de un
grup de savanţi nutriţionişti, rugaţi de Omenire să dezlege secretul
longevităţii în masă a unor locuitori de prin Caucaz. Mii de centenari!
Au ales o familie în
care toţi trăitorii erau matusalemici;
de la ei au reconstruit, prin investigaţii riguroase, parabola, pe care au dat-o de ştire Urbis et
Orbis şi mulţimea a chiuit de bucurie !
Să vedem şi noi ce-au aflat.
Primul anchetat avea 100
de ani: viaţă frumoasă, minte ageră, muncă din plăcere, mâncare cu măsură; lapte, miere, şi vegetale cât
cuprinde. Nu tu carne. Nici tu femei (una,
când şi când, de sămânţă pentru şapte
plozi!), nici alcool, nici tutun nici beutură. Doar apă de izvor, neîncepută.
Tatăl lui de 120 de
ani era pe munte cu turma. Urcară savanţii la stână. Bătrânul -verde rău! A mâncat de toate. Carnea oprită doar în post
; lapte,brânză, după poftă. Multe legume şi fructe şi vin sângeriu la prânz.
Femei au fost câteva la viaţa lui. A rămas cu două, ca nu mai este tânăr.
Află înţelepţii că-i
trăieşte şi tatăl, de 140 de ani. Dar trebuie să urce pe stâncării, ore bune,
că-i dus după bureţi preţioşi, pe sub ţancuri.
Dau cu greu de el. Stătea la umbră şi ronţăia
cu poftă nişte carne uscată de oaie împinsă pe gât cu vinul dintr-o bardacă
Nu se lasă rugat şi
se apucă să turuie, de nu mai pridideau savanţii să noteze: carne-pe săturate, lactate-în
completare, verzăciuni, ciuperci pentru vlaga bărbatului, tutun. Vin? Păi,
bardaca stă plină tot timpul. Femei? Nu le mai ştie decât pe cele actuale,
patru, care-l aşteaptă drăgăstoase.
Frumos model de viaţă
sănatoasă!
Bună parte, l-am urmat cu rigoare, dar teama de cele
sfinte şi tainele Rarăului m-au convertit la alt trai, aşa că am închis Radio-
Erevan.
Stau vara pe o rână a Rarăului, între stupi.
Iarna, fac popasul la
Prut.
Să vă invit, aşadar, la o dimineaţă sub răsuflarea muntelui-emblemă
din Moldova.
Ieşim desculţi din
cabană pentru îmbăierea picioarelor în roua de pe iarba zmălţuită în curcubee, din poiană.
O ţinem într-o
fuguţă, până scăpăm dinţii la trap. Ne domoleşte un ceai de plante modeste:
muguri de brad şi flori de păpădie. Nu râdeţi de această plantă şi n-o
porecliţi, pe boiereşte, marginalia drumensis, iar pe ciobăneşte-curu găinii! Parcă
Blaga a încrustat „Odă Simplisimei Flori”!
Vă ofer, apoi, chisăliţa
misterioasă, brevet propriu: o pastă din plante după sezon; arome
tainice , înţepături în limbă, provovatoare, furtuni şi soare pe cerul gurii.
Într-o scăciţă din cioată de cireş ne aşteaptă polen proaspăt cu ceva nişcorici
din stup, porecliţi „bucuria femeilor”, cu miere de mană. Presărăm, deasupra, fragi,
zmeură, merişoare sau afine, după vreme.
Într-o strachină de
lut, lucrată de un prieten olar din
Vama,vă îmbie un amestec de anume bureţi cruzi, rupţi numai cu mâna, minusculi „căţei”( sau frunze) de leurdă şi măcris acruţ. Minunea – minunilor este oul crud
pe care-l îl lăsăm să ne mângâie omuşorul şi gâtlejul. Nu- cafea! că sperie
ursul care salivează prin preajmă.
Pornim pe Valea
caselor spre umbra cetinii să ne sclipuim parte din prânz.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu