sâmbătă, 6 septembrie 2014

Romania bezmetica

Am facut de multe ori analogii intre societatea umana si sistemul organizarii sociale  la albine; cu bilanturi negative (consistente!) pentru prima.
Dar si cu corespondente notabile.
 Se cuvine observatia ca interesul omulului pentru organizarea acestor insecte, albinele, nu oamenii, a fost mereu provocat de descoperirea prefigurarii perfectiunii in"legile" care le guverneaza viata.
Mai exact, in limbaj cibernetic, colonia de albine, actioneaza in baza unui soft genetic pe care , inca, mintea omului nu l-ar putea imagina si pune in opera.
Totusi, nu lipsesc nici "virusii" care le deturneaza ,uneori, echilibrul perfect; o asemenea defectiune sociala se numeste, in limbajul stuparilor, " colonia bezmetica".
Din  nefericire, este similara situatiei din societatea actuala romaneasca.
In clar, cateva precizari: factorul-cheie care regleaza colonia este regina; ea interactioneaza simultan cu "totul", colonia de 10.000-50.000 de indivizi si cu fiecare in parte, printr-un limbaj sofisticat, feromonic. 
In orice clipa, colonia stie ca totul merge struna,ca sunt dereglari ai remedii rapide.
 O simpla substanta ( feromon de coeziune) emisa de suverana, provoaca strategii si actiunii uluitoare ale poporului de "muste".
In lipsa "mirosului de matca"(nume dat de albinari, feromonului buclucas) se creeaza panica in stup si spaima de moarte. Se cauta, cu orice pret, iesirea din impas prin aflarea, si/sau  inlocuirea matcii; noua regina restabileste linistea,munca si prosperitatea.
Numai ca uneori, nu se gasaste o descendenta regala pentru incoronare (adica un ou fecundat, care, eclozionand  ar da o larva- speranta!).
In disperare, se recurge la o solutie extrema si totdeauna fatala: provocarea unor lucratoare, prin hranirea cu produsul destinat reginei- laptisorul de matca, sa oua.
 Numai ca aceste oua nu sunt si nu pot fi fecundate si, in consecinta, nu vor produce decat trantori, adica masculi. Or, regina dorita, nu se poate obtine , cum spuneam, decat din oua fecundate care genereaza femele.
Stupul isi imputineaza zilnic lucratoarele, in favoarea populatiei de trantori, care nu-si mai au rostul in situatia data; culesul inceteaza si colonia moare. De regula,  stuparul descopera drama coloniei (sunt semne clare!),  intervine dand o matca noua sau oua fecundate, din care familia orfana isi va dezvolta noua regina si treburile intra in normal.
Daca se intarzie, totul devine inutil, familia devine "bezmetica" si este exterminata! 
Gasim similaritati intre un stup bezmetic si o tara in aceeasi stare?
De necrezut, dar fenomenul se poate descoperi, tras la indigo!
 Din cand in cand, avem indicii ca si tarisoara noastra se afla in situatii-limita, din care iese, jumulita-rau. Si isi  reincepe anevoie urcusul pe drumul Golgotei, pandita de o noua aventura a bezmeticirii! 
Si iar, si iar!

Cred ca merita sa intram in amanunte, poate evitam dezastrul!

Nota: Exigentul "Lotus" a descoperit o criminala greseala de punctuatie: virgula intre sb. si p. ("...colonia de albine /, / actioneaza...")! O las in text ca pe un gest masochist punitiv!

11 comentarii:

  1. Este tare interesanta analogia! Chiar te duce cu gandul la ce traim in aceste zile.

    RăspundețiȘtergere
  2. Mereu atenta si politicoasa! Dar, rogu-te, actioneaza agresiv, malitioasa, cum te simt in multe dintre postarile pe care le citesc de pe blogul tau. Am nevoie de sapuneala!
    Ps Ce inseamna adnotarile in cifre, care apar la unele din materialele mele (ex. +2?) Ca sa te conving cat de tantalau mi-s!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Inseamna ca cititorii ti-au recomandat articolul pe google +. :) Acum ai ajuns la +5... :-P
      Eu am gasit articolul pe fb, distribuit de Dana. Cumva, ai reusit sa atingi perfectiunea in aceasta comparatie. Mi-e teama doar ca nu vom gasi la timp regina potrivita...

      Ștergere
    2. Dacă vrei critică, e deranjantă virgula dintre subiect și predicat (colonia de albine și acționează). :P

      Ștergere
  3. Vezi tu, la albine actioneaza stuparul, ele au scapare, dar la noi cine mama naibii sa actioneze. Mie mi se pare ca, spre desosebire de albine, nu avem suficiente..hm..oua..sa ne redresam. Dar poate ma insel, ca politica nu a fost mereu punctul meu forte. Sau poate nu, ca tot in aceeasi tara traiesc.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dana, esti siameza cu Vienela? Stiu ca m-ati jumulit rau, cand am patruns, urs rapciugos, la zmeura voastra. Am lasat azi o urma acasa la tine. , In lipsa "Insului".. Buna postarea. Scrie comentarii politice, vor fi savuroase! Succes!
      La albine am multa glagorie. Am sustinut, pe cand inca nu te nascusesi, o comunicare de glorie la Congresul "Apimondia" de la Varsovia si posed un brevet de inventie in problema! Te joci cu calicul?!

      Ștergere
  4. Bun-revebit,Vienela. Trag mereu cu coada ochiului la blogul tau: Multe faine, cu daruire altele- stocite. Cred ca te dispersezi obositor de mult. De la observatii exitentiale subtile, inedite, pana la banalul cotidian. Cred ca maturitatea creativa te-ar cam obliga la selectie, ca un adevarat senior-editor ce esti. Multam si pentru explicatia tehnica; eu raman ce-am fost...

    RăspundețiȘtergere