luni, 20 august 2012

Bătălia pentru... România

Mă grăbesc să aştern câteva gânduri despre mulţimea de pe celălalt mal al văgăunii naţionale.
Spun „mă grăbesc", pentru că începe toaca şi dăngăne clopotele pentru serbarea de mâine, dedicată sfeştaniei referendumului. Unii îşi vor plânge intrarea în sclavie, alţii îşi vor chiui haiducia, ducând în vârful suliţelor căpăţânile căpeteniilor învinse.
Se anunţă, la noapte, ploi de meteoriţi, nu din Perseide, ca-n alţi ani, ci din Constelaţia de Bruxelles ( fără delicioasa varză, tot de acolo ).
Va mai fi noaptea trădărilor şi a cuţitelor lungi, noaptea de cristal şi de alte feluri, scoase din cartea de istorie.
Nu voi, nu pot a lipsi de la asemenea spectacol. Mă aştept fie la tone de artificii colorate şi de confetti, fie la sute de cocktailuri Molotov. Lipsă numai „ Hora Unirii”!
Să mă întorc la oile noastre.
Pe malul nepovestit se îngrămădesc neamurile lumii, nu alta! Curat Turnul Babel!
Tinerime cât se cuprinde în zare: de cei cu caş la gură, foindu-se plini de sine, de cei cu căştile înfipte în urechi , cu ochii în eter după melodiile furate; Alţii, serioşi, aproape speriaţi că s-au amestecat cu vulgul.O ceată poartă tricouri sortite să crape de atâţia pectorali şi bicepşi. Accesorii au papioane şi o inscripţie: NEAM SĂTURAT ! Măi, să fie!? Nu par analfabeţi… şi mă dumiresc:sunt NEAMUL SATURAT DE STAREA ÎN CARE A AJUNS ŢARA!
Mai sunt feisbuciştii, tuiterii. Cei mai bătrâni dintre cititorii mei, care au fost siliţi de mine să citească „ Ţiganiada”îşi pot imagina uşor ceea ce descriu, gândindu-se la defilarea cetelor ţigăneşti!
Alte mulţimi sunt bugetarii mai spilcuiţi, evadaţi din tabăra celor fără orizont: sunt oameni ai şcolii, medici, magistraţi, IT-işti. Printre ei negustori, industriaşi,militari activi (în civil, fireşte ) şi tot ceea ce mai poate fi definit drept middle class.
Dacă pe opozanţi îi defineam ca solidari, camarazi în proiecte uneori iluzorii, ăştialalţi sunt sectar-individualişti, cinici, uşor laşi, chiar. Greu de unit şi de urnit în acţiuni sociale de amploare.
Ăştia-s combatanţii de mâine seară.

Despre lideri, pe la o poimâne, dac-om mai fi… Liberi!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu