luni, 10 septembrie 2012

Scăpăm de şomaj, păzindu-ne căciula


Se spune că prin sudul ţării,peste Olt, au dispărut şomerii.Metoda – simplă şi ingenioasă: cei care n-au slujbă înfig un băţ la marginea şoselei, îşi pun deasupra căciula, pălăria, basca, după dotare, şi se pun pe pază. Au intrat, deci, în câmpul muncii. De aici s-a inspirat ministreasa noastră; a îmbogăţit, creator, folclorul, propunând senatului un nou tip de bac!? Scapă, dintr-odată de două belele: de ruşinea eşecului repetat la examenul naţional de maturitate ( mereu sub 50% victorioşi) şi băgă , la hurtă, în producţie 60% dintre viitorii şomeri, printr-o batalama colorată- bacul profesional. O pălită- două lovite!
Iluzie de gospodină care a aţipit, mestecând la zacuscă. Printr-o formalitate, tot colhozul de tineri absolvenţi ai clasei a XII-a dau, în joacă, o probă practică la o meserie pe care n-au învăţat-o nicăieri, mai depun aşa un plan, scriu câteva rânduri la o lucrare despre „ arta manageriatului”şi-i plesneşte norocul calificării cu titlul de bacalaureaţi profesionali! Şi gata! Restul de câţiva tocilari, care vor mărire profesională prin facultate, intră la greu; susţin restul probelor academice, de le plesnesc neuronii. Veselie generală-suta la sută bacalaureaţi, de stau în coadă şi Sorbonele şi Oxfordurile şi Yalele, aşteptându-şi trufandalele made in Romania.
La altă coadă, vor aştepta marile corporaţii, avide să pună mâna pe proaspeţii bacalaureaţi profesionali de la care vor mulge profituri de vis.
Un cârcotaş îmi suflă în nas ceva despre o coloană , fluturând hârtii colorate, gata să fie vândute pe o porţie de iarbă. Generaţia ierbivoră!
Ptiu, drace! Ce vis stupid!
La o cratiţă de zacuscă cu ciuperci, mestecă, moţăind, o ministreasă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu