sâmbătă, 17 august 2013

Bucovina Mare peste Botosani



Sunt beat de fericire (e drept , însiropată cu afine de sub Rarău şi alcool de 60*din sfeclă de Corni). Şi le  mulţumesc lui Dumnezeu şi Sfântului Ştefan de la Putna pentru că au inoculat virusul grădinii Raiului Bucovinean în visul unui maimare ales al naţiei.  Premierul Victor Ponta a declarat, vineri, la Suceava, că susţine infiinţarea regiunii Bucovina:  

"Daca tot am copilarit in Bucovina, sunt pentru!”

Ca la orice idee genială s-a produs, mai întâi, incubaţia. Lui Newton i-a făcut un măr cucui în frunte, ca să clocească legea gravitaţiei universale; premierului nostru imberb i-a fost destul un ospăţ călugăresc la Putna ca să-i ostoiască foametea de la Miami şi setea gâlcevilor împărăreşti, interne, până să-i ţâşnească imaginea Noii Bucovine. E drept, cu graniţele răsucite strâmb, spre est, până la Prut.
Ca să se uşureze de idee a ieşit puţin la zidurile stăreţiei, , luminat de Steaua Polară, purtată de paharnici.  Noaptea înrourată i-a făcut piele de găină, încât ideea i se scurgea tremurat pe zid, întârziind plăcerea isonului la „Deşteaptă-te, române…” ritmat în trapeză.
PreaÎnaltul îşi făcea inele din fuiorul bărbii, insinuante ca rugămintea cu cele cinci mii hectare de codru  strecurată tânărului oaspete; care prea întârzia.
Aşa că trimise fraţi întru ascultare să-i ducă, de frig , o ţoală-ceva.Au luat şi ei, din cuier o mantie, de imitaţie voievodală şi i-au pus-o pe umeri cu multă cuviinţă şi cu urarea:
-Să trăieşti,  Măria-Ta! (Limba gâlcevitoarei postelnice Udrea a  scornit că aceste zise erau ale unui putnean ramolit şi turtă,  lucru dezminţit furios de pisarul Zaharescu, de la canţelăria premierului.
Minunea minunilor , numită în actul creator- iluminare, s-a produs, musai, în acest moment: faldurii mantiei s-au lărgit, demnitarul s-a lungit, pe vârful botinelor, în contrast vinovat cu cel din cripa mănăstirii, despre care cronicarul zicea:” Fost-au Ştefan om nu mare de stat, dar  degrab vărsatoriu…”( Nu mai zic de ce era vărsatoriu; că iar nu se potriveşte cu ce se vărsă acu, sub zid!). Uşurat pe deplin, a reintrat in trapeză şi, spre veselă cântare a muiat degetul în vin sângeriu , trăgând o linie de hotar pe vechea hartă a Moldaviei , a rostit cu pauze cam mari între silabe:
-Asta-i pohta ce-am pohtit. Să vă fac Bucovina Mare:în soare-răsare până-n Prut, iar la  nămezi, la o fugă de bucium sub Cotnari ( că mă tem , să ajungeţi la podgorie, de setea voastră!).
Şi a pornit un stol de porumbei, „cu năframă-n vârf de băţ”, să buciumească vătaful de Botoşani ştirea că tăţi lăcuitorii ăstui judeţ devin liuzi, adică fără ogorul lor, devenit repede, bucovinean. Şi cu vărsare de de bir la Scaunul Sucevei.
Mare vornic va fi uns unul, Nichifor, iar vistier Fluturele cel înrăit în trădări.
Bordienii de pe malul Jijiei  or mai săpa o ocniţă  ascunzătoare de prada râvnită de fisc şi or mai scăpa o înjurătură de mamă pentru ce-i aşteaptă.
 Şi eu mi-s beat de fericire cu iz de samahoancă!




   

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu