E greu să lupți
împotriva curentului, mai ales când pe creasta lui descoperi bunătăți care te
duc inevitabil, la dependență: și mă refer la brânză! Produs milenar al
pământului dacic, încremenit în carapacea sonoră imuabilă; și generator de întorsături hazoase de limbă,
care-i pecetluiesc soclu de monument!
Unii cronicari din pusta vecină au scris judecăți înțelepte
despre acest aliment. Cică, Vlahii,
adică Românii de pe acolo, erau nesătui mâncători de brânză, care le-a dat mare
spor la prunci, de au umplut văile Someșului,
Crișurilor, Mureșului și Tisei, apoi
ponoarele munților cu aur.
Nu jur pe adevăr, dar îmi place să cred că au
dreptate.
Pentru că, în jurul
brânzei, statornicesc din totdeauna hărnicia, curajul și mult umor, ca „să nu se brânzească”
așa o bunătate.
În afara specialităților din veac, ținute cu jurământ
în tainițe de memorie, cel mai iscusit producător modern, DELACO, a adunat un
colectiv cu specialiști, tot ca unu: harnici, supercalificați, ingenioși în rețete, consfințite
în batalamale ISO și IFS! Norocul e că o
brănză bună se supune metamorfozelor dichisite,
spre deliciu!
Și de laude se bucură, multe dintre ele mustind a voie bună,cum ne îndeamnă, jucăuș,
sponsorul!
Am să amintesc și eu câteva, scotocite de pe
Yahoo:
·
Ascult „
Deșteaptă-te, române, ”
Și nu pricep ce se petrece:
Tot ce e caș ca valul trece.
Chiar dacă …„escu” nu rămâne!
Sau: *Mărite Corb,
sătul de viață,
Când
urcă prețul, precum valul,
Tot
ce se vinde-mi face greață…
Etern e numai cașcavalul!
Mi-am adus aminte o butadă savuroasă a lui
Rossini: „ Am primit o cantată și o bucată de brâză. Brânza a fost mai bună!”
De multe ori am
admirat jocul cu ecou din commedia dell/
arte al hâtrului „ Fan- Mai Marele Brânzei”, de la Delaco. Pasele de vrăjitor
cu micile cubulețe, de brânză afumată „ cu lemn de fag”, mă transportă in lumea
bâlciului cu arome de copilărie. Am
urmărit, precum un puști, captivat de desene animate, poantele cu Promoterul Fan Brânză și mi se pare greu să inventez altele mai faine.
Doar două mi s-ar părea fezabile: câțiva șoricei, de jucărie, se pot
amesteca printre cubulețele de cașcaval, stârnind panică printre cuconetul
pofticios!
Sau, un șoricel, pitit într-o gaură din
cașcaval , care, prins cu un resort, sare pe rochia acelorași pofticioase!
Poate ar anima
amatorii care sorb din ochi cubulețele ademenitoare.
Am scris întru pofta Superblog!
Zice-se că originea cuvântului brânză este dacă. Așa susțin unii filologi, o fi adevărat ?
RăspundețiȘtergereIoana, dai dovadă de indiferență față de ințelepciunea și de „cioclopedismul meu. Iată si alte d(r)acisme: spânz,ghimpe, barză,groapă ... Mai vrei?!
RăspundețiȘtergereMi-a placut ideea cu soricelul, asta fiindca am lighioane inrudite prin casa si stiu cat sunt de simpatici. in mod sigur ar speria degustatorii si ar anima standul promoterului fan branza.
RăspundețiȘtergereCred că ar iesi ceva strașnic, dar n-am eu atâta talent, să realizez videoclipul!
RăspundețiȘtergereNici măcar de sfânta Black Friday brânza mea, dusă la de la co nu s-a vândut. Eșec de marcă! Nici șoarecii o mănâncă. Numai promoterul firmei, când ,,, e afumat cu zeamă de fag.
RăspundețiȘtergereDacă văzui ca nu se plătie, o lăsai și eu cu 72 de parale / ocaua.
Decât s-o mânce cânii...