Sunt destul de încurcat, dar, paradoxal, şi bucuros în abordarea acestui subiect.
Să mă explic: despre celulele STEM auzisem câte ceva; că se pun mari speranţe în folosirea lor pentru tratarea unor boli grave, că se pot recolta relativ uşor. În rest- tabula rasa!
Dar, curiozitatea şi refuzul de a îndruga ceva aproximativ- convenţional în materialul pentru concurs m-au făcut să să întârzii ore bune pentru informare; să nu par din plop!
Aşa m-am trezit în apropierea unor preocupări ştiinţifice profunde, cu implicaţii enorme în destinul unora dintre noi-salvarea vieţii din ghearele unor maladii încă, repet, încă incurabile.
Şi ce ar putea fi mai serios, mai de folos, decât difuzarea responsabilă a unor informaţii care ar putea aprinde o speranţă în inima vreunui om la necaz, care ar citi aceste rânduri.
Aşa că renunţ la tratarea de efect advertorial, cu soluţii facile în publicitate, în faţa unei asemenea teme.
Formaţia mea umanistă mă face precaut; de aceea, pun articolul sub protecţia ziselor unui cronicar moldovean: "Eu voi da samă de ale mele câte scriu!"
Aşadar, ce am înţeles; că sunt celulele STEM: - celule NESPECIALIZATE care pot dezvolta, controlat, ţesuturi.
Şi că cele embrionare( faţă de cele ale adulţilor) pot genera ORICE FEL DE ŢESUT. Ele se află în sângele acumulat în cordonul ombilical, la naşterea fătului şi în placenta fetală.
De aici rezidă plaja largă de aplicaţii în regenerarea zonelor afectate de boli, pentru care nu există soluţii clasice: Alzhaimer, leziuni cerebrale, în special pediatrice, scleroză multiplă, diabet. (Circa 80 de boli!)
Pot, deci, nota primul motiv care ar impune, în toate familiile,deci şi în a mea, interes pentru înţelegerea şi, funcţie de posibilităţile financiare, asigurarea materialului necesar grefelor de sânge placentar ca singură şansă de lecuire în multiple cazuri deja probate. (Dar şi a altora în care, pe cursul vieţii,se vor dovedi eficace).
2. Al doilea motiv: recoltarea celulelor STEM se face uşor- timp: între 30''- 3minute, non invaziv, dar în extremă siguranţă, din sângele ombilical, placentar.Apoi se fac analize complexe; iar probele sănătoase se conservă prin criogenie pe durată de ani şi ani! Amănunte utile aflaţi pe http://www.cordcenter.ro/recoltare-celule-stem.html.
Astfel, avem asigurate in "bancă" mijloace de vindecare inestimabile, dar care se pot pierde iremediabil prin irosirea lor, la naşterea copilului nostru.
3. Avem la îndemână o instituţie de înaltă performanţă ştiinţifică şi operaţională, CORD BLOOD CENTER MEDICAL, care, in 2006, realizează, la Cluj, prima recoltare de celule STEM, iar din 2008 fiinţează prima bancă de sânge placentar din Romania. (Din 2009 şi la Bucureşti!)
4.Peste 70.000 mii de familii din ţară, colaborează cu acest Centru Medical de succes; ceea ce este o probă a încrederii în profesionalismul lui. Merită să fim printre ele.
5. În 2013, CORD BLOOD CENTER MEDICAL a fost prima bancă de celule STEM din România care a susţinut medical şi financiar transplantul de celule stem unui copil cu paralizie cerebrală. Semnalul a fost dat. Ar trebui să medităm şi să decidem favorabil pentru sănătatea copiilor noştri, apelând la calitatea serviciilor acestei companii.( v. http://www.cordcenter.ro/)
Pentru SuperBlog-2014
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu