duminică, 2 martie 2014

ALEGEREA "BABEI"

( rememorare a unei postări din "Copilăria de aur" a blogisticii mele; cu îndemnul să vă alegeţi o "zi" cu o babă frumoasă-foc şi norocoasă, LA MULŢI ANI!

Am pus tot ce-am scris despre luna martie sub semnul unor tulburatoare practici magice. Asta dovedeste ca, pe masura ce a intrat tot mai adanc in natura, omul a trait tot mai dramatic spaimele fortelor ei si incapacitatea de a le supune, sau evita. Structura primitiva a perceptiilor si reprezentarilor, pe care le acumula despre « jurul » sau, l-au obligat sa caute forme de aparare, imbunare, sau de folosire a acestor forte necunoscute. A recurs, mai intai, la antropomorfizarea lor.(Atribuirea de forme si trasaturi umane, de nume create ad hoc, pentru a le face mai prietenoase.)
A urmat alegerea de chipuri (idoli, talismane) si de ceremonialuri ,de ofrande toate supuse unor practici respectate cu sfintenie, prin veacuri.
La venirea primaverii, de exemplu, se dezvolta obiceiuri precum : 
- zilele « babei » ;
- alegerea (pusul) « babei » ;
- moartea Dochiei ;
- focuri purificatoare ;
- afumarea pentru alungarea « relelor » din gospodarie ;
- baterea pamantului cu ciomege, pentru eliberarea caldurii ascunse de iarna ;
- pomeni cu alimente ritualice ;
- alegerea unei « babe « pentru sondarea destinului ;
- protectia de rau prin martisoare,snurul anului agricol.
“Babele” sunt zilele din intervalul 1-9 martie. La inceput, erau alese 12 zile care sa prezinte corespondente cu lunile anului. Trebuie sa mai observam ca zilele de 1-12, din calendarul actual, gregorian trebuie translate in calendarul iulian (stil vechi ), deci la limita cu echinoctiul de primavara .
Alegerea sau »pusul babelor » se bazeaza pe vesnica speranta a omului ca va putea, candva, sa gaseasca mijloace de a sonda si primi semnale despre viitorul sau, sorocit de destin ( augurii din practica romana ).

Dupa datina, fiecare isi alege o zi ( « baba lui ») din intervalul 1-9 martie si asteapta sa vada cum va fi vremea, atunci.
-Daca « baba » sa se arata fara soare, friguroasa, cu ploaie sau ninsoare, atunci :
posesorul zilei, daca-i necasatorit, se va alege cu o pereche hâda, calica , cu betesug, zgârcita.Deci , s-o ia la fuga din calea ei ! Sanatatea ii va lasa de dorit, norocul –pe sponci, banii-lipsa, primejdii la tot pasul ; seceta, foamete.
- Daca se intâmpla o zi calda ,cu soare si bâzâit de albine, norocosul se va bucura de pereche (daca n-o are !) rupta din soare de frumoasa, bogata, va avea noroc la bani, sanatatea va dudui, camara se va burdusi cu roade, ce mai !
Dar, pentru, ca cel mai adesea , ziua se intampla cam pestrita - meteo, se trece la interpretarea segmentelor de zi, chiar pe ore, punând bunele si relele la locul lor, cât mai convenabil. In zilele alese nu se prea lucrează, iar de Dochia aleasă, deloc !

In Bucovina, pe urmele babei care-şi leapădă cojoacele, sunt trimise surorile ei , mai tinere, dezmierdate cu diminutive de la numele zilelor saptamanii :Lunica, Marţica, Miercurina, Joiţa, Vineriţa, Sâmbiţa, Domnica. Ele exprima speranta că ,la batranete , se vor dovedii mai generoase decât Dochia. (Adică, potrivite pentru încălzirea oaselor moşilor,  sleite, de babele nesătule)
Dupa zilele “babelor”(in Transilvania numite “vântoase”), se restabileste speranta, urmand zilele “moşilor”,calme, calduţe. Moşii mai sunt numiti Sâmţi, sau Sfinţi si au ca simbol sfintisorii cu miere si nuca; dar, mai ales, cele 40 de pahare ce trebuie băute , cu stoicism, daca vrei s-o duci bine tot anul. Si cine nu  ar vrea ?!
Eu...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu