Cred că se simte întârzierea în redactarea acestei teme Şi cum să nu stau în cumpănă pe tiparul axiomatic "A fi sau a nu fi?!", când ai drumul atât de clar bordat de stralucirea semnelor cu sens unic spre Salon du Mariage TOUJOURS l'AMOUR !
Ce văd mă uluieşte şi scurm între dinţi dialogul cu umor amar al unor ţărani, dintr-o scriere a unui poet botoşănean minor:
- Ce-o fi aici, că-i straşnică lumină?
Se vede, bre, de parcă-i luna plină!
- Dar ce gândeşti că eşti în sat la noi,
Să dai în gropi, mergând pe lângă boi?!
Aici stă Vodă, bre, şi cu Cei Doi!
( Vă rog, nu căutaţi corespondenţe politice actuale , că mă nenorociţi; pierd vadra cu beutură sorocită aceluia care va rosti " Oraţia de nuntă" şi emoţionanta "Iertăciune a miresei" către mamă, la plecarea de acasă. Sugestie de efect, Patroane?!)
Năucit de lux şi de "facilităţile" exotice, mă dau deoparte, îmi înmoi, în piscină, picioarele pline de băşici de drum lung şi îngân: " Aici stă Vodă, bre şi cu Cei Doi."
Nu săriţi pe mine! nu-s vreun stângist din Garda Pretoriană, din Kiseleff, trâmbiţând " Hai la lupta cea mare!" Regele şi cei doi "coboară la loc de cinste la toate Nunţile Româneşti prin proiecţia feerică în basm. Pentru că asta rămâne nunta: un basm regesc cu ecoul cosmic al unei noi Galaxii. "Soarele şi Luna / Mi-au ţinut cununa...!"
Las zburdălniciei tinerilor bloggeri, nenuntiţi încă, îmbogăţirea programului cu tot felul de accesorii până i-or face capul călindar patronului care a propus tema. N-am nimic de adăugat. Mi se pare o nuntă la acest salon dincolo de imaginaţia mea , chiar imoral de fastuoasă. Dar care pereche ar respinge acest fast? Mai degrabă i-ar linşa pe cârtitori ca mine! Nici acasă n-aş avea pace. (Tată, un'te crezi, la oile tale?!)
Aşa că, de pe margine vă spun, în gând că şi eu aş fi vrut o nuntă AŞA şi AICI"
Dar vin şi zic: ce ar mai trebui? Ceva lipseşte. ( Cu scuze, operez numai cu datele furnizate aici, ca suport.)
Logistic, factual, totul e luxuriant. Lipseşte doar firul ( şi fiorul!) spre adâncimea existenţial -simbolică, emoţională ce leagă nunta, de nuntire. Lipsesc matricile în care se străvede devenirea clipei nunţii. Nu moare nimeni din asta. Dar murim, molecular, în banalitate de spectacol. Nu vedeţi marile şi efemerele nunţi mondene, de simplu divertisment, butaforie telegenică? Unele chiar simulări bănoase; pentru salivă de gură-cască.
Un dialog cu staful de plănuire spectaculară şi ideatică a nunţilor m-ar încânta Îmi sunt bucurie de suflet nunţile bucovinene, neotrăvite de kitsch, în care, parcă, nuntaşii aşteaptă să le bată în poartă, doi moşnegi, pletoşi şi să le zică, molcom, că sunt strainaşi de loc şi că le urează mirilor să împărăţească în sănătate, belşug şi pace peste norodul care va să se nască. Nuntaşii se vor preface că nu-i recunosc în ei pe Dumnezeu şi pe Sânchetru,: îi vor omeni după datină şi le vor mulţumi pentru urări.
Dar, până să vină moşnegii, nuntaşii tot închină pahare dulci, până îşi lasă capetele grele de gânduri pe masă; se trezec şi- de la capăt.
Şi tot aşa, trei zile şi trei nopţi, ca în poveşti. Că de acolo ni se trag toate!
PS Până îmi citeşte năzdrăvaniile, inventivul General Manager ar putea, din prietenie, să-mi expliciteze:
1. Ce însemnau pentru Herdelea ("Ion", de Rebreanu) cuvintele rostite la nunta Laurei:
"Când măriţi o fată e parcă ţi-ar arde casa!"
2. Ce semnifică prea cunoscuta zicală: " Lungeşte, Doamne, boala / Pân' s-a coace poama!"
(Dau premiu 3 butelci de vin negru, descântat toată vara în strugurii din soarele de sub streaşina casei. De beut la SuperBlog 2014, pentru care trudesc!)
Pai, cam ai dreptate...nuntile fastuoase duc lipsa de caldura sufleteasca, Se departeaza de traditii si pierd esentialul. Cat despre zicatori cred ca prima se refera la faptul ca toata lumea se agita, striga si se ingrijoreaza cu mult stres in toiul pregatirilor, iar a doua se refera la prelungirea unei stari incerte pana nu se mai poate rezolva nimic. Asa cred...
RăspundețiȘtergereMulţam că eşti constantă în vizite. Chiar îmi prind bine! Ţin prăvălia deschisă nonstop. Mai dă-mi din muşterii tăi. Răspunsurile la cele două intrebări le dau după notarea "isprăvii".
RăspundețiȘtergereJianu, 17 martie
RăspundețiȘtergereApropo de comentarii:
Domnule autor,
Eu cred că nu este o reţinere de masă, ci o stare de fapt, construită în timp:
"Dacă aşa a zis dom' Profesor, aşa e! Ce mai e de comentat?!"
Hai, să inţeleg: acuzaţie de autoritarism despotic, care provoacă inhibiţii, cu rădăcini vechi, din perioade infantile pe care le-aş provoca cititorilor? Nu cred că am relaţionat vreodată cu asemenea mămăligi. Din contra, cu de cei care dădeau prin băţ de obraznici ce erau (vorba cuiva ;uitai cine!).Aşa că zi, comentează, neam de haiduc oltean. Nu te prevala de ieftinul "Magister dixit". Aştept bătaia!
RăspundețiȘtergere